Οριακή άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 0,01% με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

Οριακή άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 0,01% με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακά θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά τις «ελεγχόμενες» πιέσεις που ασκήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, με τους περισσότερους βασικούς δείκτες να κινούνται στα αρνητικά, βάζοντας για άλλη μία φορά «στοπ» στη διόρθωση. Και όλα αυτά εν μέσω μεικτών τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές και ισχυρού ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με τα ελληνικά να υπεραποδίδουν για μία ακόμη φορά. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η αγορά «χωνεύει» τις αποτιμήσεις που έχει δημιουργήσει το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος το οποίο έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 875 μονάδες με άνοδο της τάξης του 43% από τις αρχές του έτους, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 874,47 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε γύρω στις 869,57 μονάδες με πτώση 0,55% και τις 877,77 μονάδες με άνοδο έως 0,39%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 64,18 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 2.227,68 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,31% και στις 1.350,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,73% στις 802,25 μονάδες. Από τις τράπεζες, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Εθνικής, η οποία υποχώρησε κατά 1,87%, και ακολούθησαν η Πειραιώς στο -1,16% και η Alpha Bank στο -0,57%, ενώ αμετάβλητη στο 0,8680 ευρώ έκλεισε η Eurobank.

Ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει πως παρά τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε θετικό έδαφος αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο, ειδικότερα για εκείνους που εισέρχονται τώρα στην αγορά. Συνεπώς, είναι συνετό στην παρούσα φάση να εξετάζονται αγορές σε προσωρινές αδυναμίες του δείκτη.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακής, σημειώνει πως οι αγορές προσδοκούν την άρση των capital controls, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο υπό κυοφορία νέο QE, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας με την «επενδυτική βαθμίδα» να είναι πιθανή ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, δεδομένα που δημιουργούν ένα αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο και για το β΄ εξάμηνο. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να πειστεί η επενδυτική κοινότητα ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα οδηγήσει τελικά στην ποθητή επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και θα περιλάβει και το χρηματιστήριο στα εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή