Κέρδη 1,1% στο Χρηματιστήριο μετά την πενθήμερη πτώση

Κέρδη 1,1% στο Χρηματιστήριο μετά την πενθήμερη πτώση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπασε το πενθήμερο πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη 6,9% χαμηλότερα και τον τραπεζικό σε απώλειες 15,3%, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές σε μια τεχνική ανάκαμψη, και παρά την αυγουστιάτικη ραστώνη οι αγοραστές δήλωσαν (έστω και μέτριο, όπως δείχνει ο τζίρος) «παρών» για να εκμεταλλευτούν τις όποιες διορθώσεις της αγοράς. Στα θετικά της ημέρας, οι άμυνες που έδειξε το Χ.Α. όταν ο Γενικός Δείκτης άρχισε να οδεύει προς την κρίσιμη στήριξη των 830 μονάδων, με οδηγό την επιστροφή των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές –που υποαπέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες– καθώς και σε αρκετά blue chips, με τη «Σαράντης» να κλείνει με κέρδη άνω του 4%, τις «Τιτάν» και Βιοχάλκο με κέρδη άνω του 3%, ενώ άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι «Ελλάκτωρ» και ΕΛΠΕ. Αν και η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε για μία ακόμη φορά από έντονη νευρικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της, ωστόσο μετά τις 15.00 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αποφασιστικά ανοδικά κλείνοντας λίγο χαμηλότερα από τις 850 μονάδες. Τη στιγμή που η αγορά ομολόγων κινήθηκε ήπια με τις αποδόσεις των 10ετών να σημειώνουν μικρή άνοδο στο 2,048%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 846,80 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 831,74 μονάδων και των 850,31 μονάδων και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,62 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76%, στις 2.084,24 μονάδες, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,65% στις 1.352 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πήρε «μπρος» από το άνοιγμα της Wall Street και μετά, ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 711,33 μονάδες. Η Πειραιώς έκλεισε στο +4,94%, η Eurobank στο +1,88%, η Alpha Bank στο +0,61%, ενώ οριακές απώλειες 0,04% σημείωσε η Εθνική.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά αντέδρασε χθες στην εξελισσόμενη διορθωτική της κίνηση, υποβοηθούμενη και από την αντίδραση των διεθνών αγορών, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η υπεραπόδοση του τελευταίου διαστήματος πυροδότησε την πρόσφατη πτωτική κίνηση, σε μια προσπάθεια να κλειδωθούν σημαντικά έως τώρα κέρδη, σε συνδυασμό με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές. «Αναμένουμε το εβδομαδιαίο κλείσιμο για να δούμε αν η σημερινή αντίδραση θα έχει συνέχεια, αφού στατιστικά ο μήνας Αύγουστος την τελευταία 5ετία παρουσιάζει πιθανότητες για ανοδικό κλείσιμο μικρότερο του 40%», όπως σημειώνει. Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από μόνα τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, με την αναταραχή που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Το καλό είναι ότι λόγω των αρνητικών επιτοκίων σε κρατικούς τίτλους, η ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή