ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θετικά μηνύματα από funds για τις τράπεζες

thetika-minymata-apo-funds-gia-tis-trapezes-2335896

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα γύρω από την Ελλάδα στα τραπεζικά roadshows, τα οποία πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) και κυρίως στην πρόοδο σχετικά με το σχέδιο APS του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται πως τα roadshows αποτελούν το πρώτο δείγμα των διαθέσεων των ξένων επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου και την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη άρση των capital controls. Την περασμένη Δευτέρα διεξήχθη στο Λονδίνο το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, στο οποίο συμμετείχε η Alpha Bank, την Τρίτη ξεκίνησε το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο διεθνών αναδυόμενων αγορών της HSBC, το οποίο και ολοκληρώνεται σήμερα, όπου συμμετέχουν Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται και το roadshow της Citigroup για τις διεθνείς αναδυόμενες αγορές στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μηνύματα από συναντήσεις που είχαν τα διεθνή funds με τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν αισιόδοξα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας, με τους επενδυτές να επισημαίνουν πως η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και της αγοράς ακινήτων, σε συνδυασμό με τη «βουτιά» των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά, αποτυπώνουν το θετικό κλίμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το ράλι των ελληνικών ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του έτους με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί από το 4,4% σε περίπου 2%, έδωσε σημαντική ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών.

Επίσης, η άρση των capital controls θεωρείται από τα funds ένα απόλυτα θετικό σήμα για την οικονομία και για τις τράπεζες, καθώς αναμένουν πως θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά τους προφίλ και τα έσοδα, και θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Ως προς τους κινδύνους και τα ρίσκα του επόμενου διαστήματος, τα ξένα funds εκτιμούν πως έχουν να κάνουν με εξωτερικές εξελίξεις και όχι εγχώριες, και κυρίως αφορούν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τον δρόμο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των επενδυτών στα roadshows αυτής της εβδομάδας ήταν αρκετά υψηλή, με αρκετά funds να δίνουν το «παρών» και με τα BlackRock, Amundi, Barings και Citadel να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό θα λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο διεξάγεται 18-19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Εως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα roadshow, από τα μεγαλύτερα του τραπεζικού κλάδου, αυτό της Bank of America Merrill Lynch στις 24-26 Σεπτεμβρίου, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως οι ερωτήσεις των funds κινήθηκαν σε τέσσερα μέτωπα: α) στα σχέδια μείωσης των NPEs τόσο για φέτος, όσο και για τη συνέχεια και το κατά πόσον επιταχύνονται, β) στο πότε θα είναι έτοιμο για εφαρμογή το σχέδιο του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών – ΑPS (σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως το πράσινο φως από την DGComp αναμένεται να δοθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή), γ) στην πιστωτική επέκταση και κατά πόσον αναμένεται να ενισχυθεί στο β΄ εξάμηνο,  δ) στα σχέδια για αύξηση των χορηγήσεων τα οποία και θα ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τα funds το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.