Περιορίστηκαν οι απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α.

Περιορίστηκαν οι απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κλοιό των διεθνών πιέσεων βρέθηκε το Xρηματιστήριο Αθηνών, ελλείψει εγχώριων θετικών καταλυτών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και τις 851 μονάδες, ωστόσο στα χαμηλά ημέρας οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν, επιταχύνοντας τις κινήσεις τους την τελευταία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης, επαναφέροντας έτσι, με αυξημένο τζίρο, τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 860 μονάδες. Το «μάζεμα» αυτό ενισχύθηκε και από το θετικό άνοιγμα της Wall Street και τον περιορισμό των απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δέχθηκαν έντονους τριγμούς νωρίτερα στον απόηχο της απόφασης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαδικασίες παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πωλητές ωστόσο είχαν για ακόμη μία φορά το «πάνω χέρι» στο Χ.Α., επικεντρώνοντας σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips (Ελλάκτωρ -3,65%, Τέρνα Ενεργειακή -2,96%, Μυτιληναίος -2,30%), κόντρα στο άλμα της τάξης του 5,29% που σημείωσε η ΔΕΗ καθώς και στις στηρίξεις που έδωσαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 862,09 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί έως και στις 851,20 μονάδες με απώλειες 1,94%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,03 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,74%, στο -1,14% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ με πτώση 1,08% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, στις 814,04 μονάδες. Στο -1,86% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα από το -4,7% που είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά, στο -1% Alpha Bank από το -3,8% στα χαμηλά ημέρας, στο -0,80% η Eurobank από -1,9% που «έγραψε» ενδοσυνεδριακά και στο -0,53% η Πειραιώς από -4% στα χαμηλά ημέρας.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος της Fast Finance, η αγορά κλείνει δύο μήνες συσσώρευσης μετά το πρόσφατο υψηλό των 901 μονάδων στις αρχές Αυγούστου. Είναι επομένως λογικό η αγορά να χωνεύει τα πολύ σημαντικά αυτά επίπεδα, μιας και από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί πολλάκις χωρίς να κατοχυρωθούν. Φυσικά ο τραπεζικός κλάδος είναι εκείνος που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνολική εικόνα της αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας, σημειώνει πως η αγορά αναζητεί θετικούς καταλύτες για ανοδική διαφυγή. Οι εξελίξεις από τις συναντήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να επηρεάσουν αναλόγως, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ευνοϊκό σενάριο αποτελεί ένας προϋπολογισμός με αναπτυξιακή λογική. Φυσικά, ο άγνωστος στην εξίσωση είναι η πιθανότητα σημαντικής επιβράδυνσης / ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως εκτιμά, για τον Γενικό Δείκτη τα ανοδικά περιθώρια, βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να μην είναι μεγαλύτερα από 5%-7%. Από την άλλη, αν δεν αλλάξει άρδην το διεθνές κλίμα, δεν αναμένεται κάποια σημαντική διόρθωση τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή