Αδύναμη αντίδραση του Χ.Α. μετά το πτωτικό σερί

Αδύναμη αντίδραση του Χ.Α. μετά το πτωτικό σερί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την προσπάθεια για μια ισχυρή αντίδραση από τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών στην αρχή της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά δεν κατάφερε πολλά, εκτός από το να κλείσει σε (ελαφρώς) θετικό έδαφος, σπάζοντας το πτωτικό σερί. Η χρηματιστηριακή ημέρα ξεκίνησε με έντονες θετικές διαθέσεις, με την αγορά να «γράφει» κέρδη έως και 1,25%, ωστόσο οι αγοραστές, μετά το πρώτο δίωρο, έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι πωλητές και να ακολουθήσουν έντονες διακυμάνσεις και «μάχες» πρόσημου για το Χ.Α. Αν και ο τζίρος κινήθηκε σε περιορισμένα επίπεδα –αντίθετα με αυτά της Πέμπτης–, το γεγονός παραμένει ότι η εγχώρια αγορά αδυνατεί να βρει άμυνες, παρά το γενικότερα θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στη Wall, καθώς και τη νέα σημαντική βελτίωση που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 5ετούς να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω του 0,7%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 824,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,21 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,42%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,20% στις 746,98 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 5,29%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 9,87%.

Οι πιέσεις στο εξωτερικό, μετά τους επιδεινούμενους μακροοικονομικούς δείκτες και τις νέες δηλώσεις για επιβολή δασμών, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους επενδυτές, οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικά, μειώνοντας την έκθεσή τους στην αγορά, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Secutities. Παρ’ όλα αυτά, οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν στη θέση τους. Η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της «Μυτιληναίος». Οι ζυμώσεις στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση του πλάνου για το APS ώς τις 20 Οκτωβρίου ενώ η κερδοφορία του εξαμήνου έδειξε βελτίωση. Η πτώση έφερε τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά, διαμορφώνοντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή