Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χ.Α.

Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χ.Α.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με βασικό μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, αδυνατώντας να ξεφύγει πάνω από τις 830 μονάδες και με τους επενδυτές να απέχουν, όπως «μαρτυρεί» ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος. Αν και η πλειονότητα των blue chips έκλεισε στα θετικά, η πτώση σε Ελλάκτωρ (-4,29%), ΕΧΑΕ (-2,02%) και Coca-Cola (-0,89%) περιόρισε την ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, ο οποίος κινήθηκε ήπια. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η επιφυλακτική διάθεση στο Χ.Α. είναι ανάλογη με την ψυχολογία που επικρατεί και στο εξωτερικό ενόψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυτή την εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 829,52 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 830,94 μονάδες (+0,81%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,64% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,81%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,12% στις 755,35 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο 1,49%, την Εθνική στο +1,41%, την Alpha Bank στο -1,36% και τη Eurobank στο +0,60%. Από τα υπόλοιπα blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν Motor Oil (+3,53%), ΟΠΑΠ (+2,76%) και ΔΕΗ (+2,15%).

Η αυξημένη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στο εξωτερικό εν μέσω ελαφρώς αρνητικών οικονομικών στοιχείων και διαπραγματεύσεων για το εμπόριο έχει καθηλώσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 830 μονάδων, που αποτελεί σημείο ισορροπίας μετά τις εκλογές, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Η αγορά ενδέχεται να παραμείνει ευερέθιστη στις εξωτερικές διακυμάνσεις και αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη σωστή επιλογή τίτλων, αλλά και την ενεργή διαχείριση. Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως η «φθινοπωρινή

μπόρα» που βίωσε το Χ.Α. είναι μέσα στο πλαίσιο. Αυτόν τον μήνα αναμένεται η ανακοίνωση της S&P για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αγορά περιμένει και τις εξελίξεις σε σχέση με το Ελληνικό, μιας και ο διαγωνισμός για το καζίνο που είναι και το τελευταίο προαπαιτούμενο ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουμε ακόμη ανακοινώσεις. To θετικό είναι πως είμαστε σε μια φάση που η πραγματική οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από το χρηματιστήριο, αφού το τελευταίο είχε ήδη προεξοφλήσει αρκετές εξελίξεις. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει εκτοξευθεί, κάτι που θα φανεί και στα επίσημα νούμερα το επόμενο διάστημα. Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να κάνει και πάλι τη δουλειά του, δηλαδή να δανείζει, κάτι που έχει ξεχάσει εδώ και χρόνια, έχοντας μπροστά του βέβαια να λύσει βιαστικά τα θέματά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή