Οδηγία επιβαρύνει τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Οδηγία επιβαρύνει τις εταιρείες πετρελαιοειδών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές υποχρεώσεις της τάξεως των 102 εκατ. ευρώ δημιουργεί για τις εταιρείες πετρελαιοειδών ο τρόπος εφαρμογής της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας για την τετραετία 2017-2020. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο τρόπος εφαρμογής της Οδηγίας μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες σε σημαντικές ζημίες, τόσο μέσω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων σε μια αγορά που έχει απολέσει το 40% του τζίρου της από το 2009, αλλά και μέσω των υψηλών προστίμων που επαπειλούνται εις βάρος τους. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μία εταιρεία με μερίδιο αγοράς 9% αν δεν επιτύχει τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, τιμωρείται με πρόστιμο 13 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του κλάδου το «κόστος συμμόρφωσης σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2017 ανέρχεται σε 500.000 ευρώ ανά ktoe (χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), δηλαδή οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών για την τετραετία 2017-2020, υπολογίζονται σε 102 εκατ. ευρώ στην περίπτωση μη εκπλήρωσης των στόχων τους.

Αν και επί του παρόντος οι εταιρείες φαίνεται να αποφεύγουν τα πρόστιμα, αφού την προηγούμενη διετία εφάρμοσαν μία σειρά από μέτρα και πέτυχαν τους στόχους τους, οι ανησυχίες παραμένουν και επιτείνονται ενόψει της εφαρμογής της νέας Οδηγίας για την περίοδο 2021-2030, η οποία θα είναι πιο πιεστική για τον κλάδο, καθώς το ύψος της εξοικονόμησης θα είναι της τάξεως των 7.700 Ktoe, έναντι 3.300 Ktoe (χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) που ήταν την περίοδο 2017-2020. Οι ανησυχίες των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών επικεντρώνονται στη συμμετοχή των αποκαλούμενων Καθεστώτων Επιβολής, δηλαδή των προστίμων στην κάλυψη των νέων αυτών στόχων και τις  αντίστοιχες υποχρεώσεις των εταιρειών εμπορίας που με την τρέχουσα Οδηγία ήταν 330 ktoe ή ποσοστό 10%.

Η πιθανότητα το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 30% προκαλεί πραγματικό τρόμο στην αγορά καυσίμων, η οποία δυσκολεύεται να σηκώσει ακόμη και το 10%.  Ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιβληθούν πρόστιμα, οι δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν προϋποθέτουν κυρίως τεχνικά μέτρα που μεταφράζονται σε υψηλής και μη ανταποδοτικές επενδύσεις, εξέλιξη που θα δημιουργήσει περαιτέρω οικονομική πίεση καθιστώντας ορισμένες εταιρείες μη βιώσιμες. Ενόψει της θέσπισης των μέτρων για την εφαρμογή της νέας Οδηγίας, ο ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών) δημοσιοποίησε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ένα πακέτο εναλλακτικών προτάσεων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εταιρείες πετρελαιοειδών ως υπόχρεες των Καθεστώτων Επιβολής. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν προ ημερών και στον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά με τον οποίο ο ΣΕΕΕΠΕ θα έχει και νέα συνάντηση για το ίδιο θέμα το επόμενο διάστημα.

Ο ΣΕΕΠΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση συστήματος πιστοποίησης εξοικονόμησης ενέργειας (μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Πολωνίας), συμβουλευτικής-επιδότησης ενεργειακών ελέγχων στις ΜμΕ, εθελοντικές συμφωνίες ενεργειακής απόδοσης για το εμπόριο και τη βιομηχανία (μοντέλο Κύπρου), πράσινο ταμείο για την ενίσχυση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας (Ολλανδία, Πολωνία) και πράσινη συνεισφορά (Σουηδία, Φινλανδία). Προτείνει, επίσης, τη  μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από 120 χλμ./ώρα σε 110 χλμ./ώρα και στις πόλεις από 40 χλμ./ώρα σε 30 χλμ./ώρα (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, ΗΠΑ) αλλά και τη θέσπιση ενός ενεργειακού δικτύου της βιομηχανίας  ως  εθελοντικού φορέα εταιρειών που εργάζονται για τη διατήρηση ισχυρής ενεργειακής διαχείρισης και πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος (Σουηδία, Ιρλανδία, Κροατία). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή