Περιορίστηκαν οι απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης

Περιορίστηκαν οι απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρές πιέσεις σε ολόκληρο το ταμπλό, οι οποίες εντάθηκαν στη συνέχεια, ωστόσο η ενεργοποίηση των αγοραστών στα χαμηλά ημέρας και κυρίως την τελευταία ώρα πριν από το καμπανάκι της λήξης έσωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών από τα χειρότερα. Ετσι, η αγορά από το -1,96% κατέληξε να κλείσει στο μόλις -0,67% καταφέροντας να κρατήσει τις 870 μονάδες, με εκτόξευση του τζίρου κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αντίδραση των αγοραστών κόντρα στις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών κρίνεται εξαιρετικά σημαντική από τους αναλυτές, καθώς δείχνει πως το Χ.Α. έχει άμυνες στις ισχυρές πιέσεις και δεν «σκοπεύει» να παραδώσει την ανοδική τάση προς τα πρόσφατα υψηλά των 900 μονάδων την οποία σημείωσε τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι χθεσινές ενδοσυνεδριακές ισχυρές απώλειες, ιδίως τη στιγμή που το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ελαφρώς θετικό, σχετίζονται και με την προσεχή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI η οποία προκαλεί κάποιες εκροές, καθώς και με τη μείωση της στάθμισης του ΟΠΑΠ στους δείκτες MSCI και FTSE, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 873,34 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 862,05 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,66 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,40%, στις 2.166,66 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση -2,26% στις 1.218,45 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,26% στις 863,02 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας έφτανε να χάνει 3,93%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις από τον κλάδο σημείωσε η μετοχή της Εθνικής, η οποία έκλεισε στο -1,99%, ακολούθησε η Πειραιώς με πτώση 1,75% καθώς περιορίστηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για επιστροφή της στον δείκτη MSCI Ελλάδας, ενώ στο -0,91% έκλεισε η Alpha Bank και στο -0,89% η Eurobank. Στα υπόλοιπα blue chips, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι Ελλάκτωρ (-3,92%), ΔΕΗ (-3,17%), Cenergy (-2,93%) και Titan (-2,56%).

Λαμβάνοντας υπόψη την παγιωμένη τραπεζοκεντρική κουλτούρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ηχηρών καταλυτών από άλλους κλάδους (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, έναρξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό), η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη δεν εκπλήσσει, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας. Επίσης, προσθέτει, είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να νομοθετηθούν τα προβλεπόμενα για το σχέδιο APS («Ηρακλής»), αλλά κυρίως για να δρομολογηθεί η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών έργων στην ελληνική οικονομία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή