Οργή εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το νέο τραγικό δυστύχημα

Οργή εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το νέο τραγικό δυστύχημα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην απαξίωση στην οποία έχει οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ επανέφερε στο προσκήνιο το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στο πρωί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρείας, στο οποίο έχασε τη ζωή του 55χρονος εργαζόμενος πατέρας τριών παιδιών. Το τραγικό δυστύχημα, σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, σημειώθηκε χθες το πρωί στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του μορφή. Οπως εξηγούν, η διαδικασία γίνεται με χρήση οξυγόνου και το θανατηφόρο ατύχημα προκλήθηκε από έκρηξη που έγινε σε σημείο που βρισκόταν πολύ κοντά ο άτυχος εργαζόμενος. Παρόμοιο συμβάν, στο οποίο όμως δεν υπήρξαν τραυματισμοί, είχε καταγγελθεί από τους εργαζομένους και 48 ώρες νωρίτερα, ενώ συνολικά από το 2009 στη ΛΑΡΚΟ έχουν χάσει τη ζωή τους από ατυχήματα 56 εργαζόμενοι.

Προβληματική συντήρηση

Η ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταλλευτική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και η παρατεταμένη αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι όροι ασφαλείας για το προσωπικό. Για συνειδητή απαξίωση της εταιρείας κάνουν λόγο τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και καταγγέλλουν προβληματική συντήρηση στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου, δυσλειτουργίες στην παραγωγή, ελλείψεις ανταλλακτικών και μέσων προστασίας. Τα σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με τη νέα διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα και να προχωρήσουν σε ένα μνημόνιο για την επίλυσή τους. Σε περίπτωση που η διοίκηση δεν δεσμευθεί για την επίλυση των προβλημάτων, τα σωματεία, όπως αποφάσισαν σε χθεσινή συνεδρίασή τους, θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα  ακολουθήσουν.

Διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το τραγικό συμβάν ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και σε όλους τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ. «Για το συμβάν επελήφθησαν οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες μαζί με τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας «τα συλλυπητήριά της και την αμέριστη συμπαράστασή της προς την οικογένεια του θανόντος».

Αναζητείται βιώσιμο σχέδιο

Η εξέλιξη αναμένεται να επισπεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αναζήτηση ενός βιώσιμου σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία με την Κομισιόν, με αιχμή τη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ για τη μη ανάκτηση των οποίων η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή