Με περιορισμένες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με περιορισμένες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης απέδειξε πως δεν μπορεί να κινηθεί προς νέα υψηλά έτους, με τους πωλητές να δίνουν δυναμικό «παρών» και τις ρευστοποιήσεις να στρέφονται προς τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το γεγονός ότι οι 900 μονάδες αποτελούν πλέον ένα απροσπέλαστο «τείχος», δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους αναλυτές, καθώς κανένας καταλύτης δεν φαίνεται ικανός ή αρκετά ισχυρός ώστε να σπρώξει την αγορά υψηλότερα.

Σημαντικό ρόλο στο εγχώριο κλίμα έπαιξαν και οι αρνητικές διαθέσεις που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, επιστρέφουν οι ανησυχίες για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δίνοντας έτσι ώθηση στα ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σημειώνει περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 1,4%.

Κόντρα στο αρνητικό κλίμα ωστόσο κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία σημείωσε κέρδη της τάξης του 3,11% και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2008, στα 13,92 ευρώ. Οπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η μέση τιμή-στόχος που δίνεται για τον ΟΤΕ στο περιβάλλον των διεθνών αναλυτών είναι τα 15,61 ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα η Barclays προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου που δίνει για την ελληνική εισηγμένη, στα 17 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 890,37 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,03 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,66% στις 2.218,09 μονάδες, και στο +0,43% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.223,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,38% στις 893,60 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει απώλειες 2,94%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με πτώση 2,24%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,08% και την Eurobank να κλείνει στο -2,03%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι τράπεζες βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο, με τα αποτελέσματα της Alpha Bank να ανακοινώνονται εν πολλοίς εντός των εκτιμήσεων. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 91,6 εκατ. ευρώ, εν μέσω χαμηλότερων απομειώσεων. Τα φώτα ωστόσο πέφτουν στην εξυγίανση του ισολογισμού, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των NPLs και NPEs κάτω από 20% και 10% αντίστοιχα μέχρι το τέλος του 2020 (από 48,1% και 32,7% το α΄ εξάμηνο του 2019) και με κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, θα δώσει και τον τόνο στη μεσομακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής. Το ενδιαφέρον στον κλάδο έχει αυξηθεί, τονίζει ο κ. Καυκάς, αλλά εκτιμά ότι η κλίση της ανόδου του τραπεζικού δείκτη θα μειωθεί και η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή