ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώθηκαν κατά 34% τα κόκκινα δάνεια από το 2016

Μειώθηκαν κατά 34% τα κόκκινα δάνεια από το 2016

Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το εργαλείο-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πιάσουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για την πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δείκτες NPLs άνω του 5% (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) έχουν μειώσει τα NPLs τους κατά 60% σε μέσον όρο από τα τέλη του 2015, έναντι 16% για τις τράπεζες με δείκτη NPLs κάτω του 5%, ενώ αναμένεται επιτάχυνση των πωλήσεων το  δ΄ τρίμηνο του έτους.

Οπως παρατηρεί η γερμανική τράπεζα, από τα τέλη του 2016 οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 34%, με τον δείκτη κάλυψης NPLs να διαμορφώνεται στο 48%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, η Εθνική έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων τόσο από τις αρχές του έτους (25%) όσο και από τα τέλη του 2015 (50%). Η Alpha Bank έχει μειώσει τα NPEs κατά 13% φέτος και κατά 30% από τα τέλη του 2015 και η Πειραιώς κατά 6% το 2019 και κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στο τρίτο τρίμηνο, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων τους. Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Deutsche Bank αναφέρει πως μείωσαν τα ακαθάριστα NPEs κατά 6% σε τριμηνιαία βάση στο γ΄ τρίμηνο και κατά 17% σε ετήσια, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να oφείλεται κυρίως σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ οι οργανικές μειώσεις σημείωσαν βελτίωση.

Τέλος, η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει τις εξελίξεις γύρω από την Alpha Bank, τονίζοντας πως ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει γίνει στη χώρα (έως 12 δισ. ευρώ NPEs), ενώ και η Eurobank νωρίτερα είχε ανακοινώσει την τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ NPEs.