Μειώθηκαν κατά 34% τα κόκκινα δάνεια από το 2016

Μειώθηκαν κατά 34% τα κόκκινα δάνεια από το 2016

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το εργαλείο-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πιάσουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για την πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δείκτες NPLs άνω του 5% (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) έχουν μειώσει τα NPLs τους κατά 60% σε μέσον όρο από τα τέλη του 2015, έναντι 16% για τις τράπεζες με δείκτη NPLs κάτω του 5%, ενώ αναμένεται επιτάχυνση των πωλήσεων το  δ΄ τρίμηνο του έτους.

Οπως παρατηρεί η γερμανική τράπεζα, από τα τέλη του 2016 οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 34%, με τον δείκτη κάλυψης NPLs να διαμορφώνεται στο 48%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, η Εθνική έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων τόσο από τις αρχές του έτους (25%) όσο και από τα τέλη του 2015 (50%). Η Alpha Bank έχει μειώσει τα NPEs κατά 13% φέτος και κατά 30% από τα τέλη του 2015 και η Πειραιώς κατά 6% το 2019 και κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στο τρίτο τρίμηνο, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων τους. Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Deutsche Bank αναφέρει πως μείωσαν τα ακαθάριστα NPEs κατά 6% σε τριμηνιαία βάση στο γ΄ τρίμηνο και κατά 17% σε ετήσια, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να oφείλεται κυρίως σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ οι οργανικές μειώσεις σημείωσαν βελτίωση.

Τέλος, η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει τις εξελίξεις γύρω από την Alpha Bank, τονίζοντας πως ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει γίνει στη χώρα (έως 12 δισ. ευρώ NPEs), ενώ και η Eurobank νωρίτερα είχε ανακοινώσει την τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή