Ξέσπασμα με ισχυρή άνοδο 2,59% στο Χρηματιστήριο

Ξέσπασμα με ισχυρή άνοδο 2,59% στο Χρηματιστήριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άλμα 2,59% και αύξηση του τζίρου «απάντησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι οποίες σωρευτικά ξεπερνούσαν το 4% από τις αρχές του μήνα, καταφέρνοντας να επιστρέψει πάνω από τις 880 μονάδες, με κινητήρια δύναμη κυρίως τις τράπεζες αλλά και τη σημαντική στήριξη από την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αυτή η αντίδραση του Χ.Α. έγινε μάλιστα σε μία ημέρα όπου το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει και των ανακοινώσεων της Fed αλλά και των εξελίξεων στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, δείχνοντας πως η ελληνική αγορά έχει αποθέματα για να αυτονομηθεί. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή» λειτούργησε τελικά ως ένας σημαντικός καταλύτης για την αγορά, δίνοντας ανάσες σε μια κομβική στιγμή για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έδειχνε πως είχε χάσει όλες τις άμυνές του. Ετσι, τα σενάρια για ένα δυναμικό κλείσιμο του έτους επανέρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο, αν και το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,59% στις 883,93 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 87,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,71%, στις 2.228,62 μονάδες, ενώ με κέρδη της τάξης του 2,35% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα blue chips ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+5,91%), ΔΕΗ (+5,89%), ΟΠΑΠ (+3,89%), Motor Oil (+3,60%), Titan (+3,22%) και Βιοχάλκο (+3,16%).

Σημειώνεται ότι χθες ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development, τα οποία έκλεισαν με άνοδο 6,25% στο 0,85 ευρώ, ενώ η μετοχή της εισηγμένης έκλεισε στα 7,4 ευρώ με οριακά κέρδη 0,14%.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 4,53% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 865,30 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει άλμα 5,59%, την Eurobank να ενισχύεται κατά 4,56%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,91% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +4,52%.

Οπως σχολιάζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων, με στόχο την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, το σχέδιο «Ηρακλής», αποτέλεσε ισχυρό καταλύτη για αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Ομως, παρά την ατμόσφαιρα γεωπολιτικής αβεβαιότητας που συντηρείται στην Ανατ. Μεσόγειο, είναι πιθανή η συνεχιζόμενη αφύπνιση των αγοραστών. Ετσι, είναι πιθανό μέσω των συστημικών τραπεζών και με τη συμμετοχή επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων να επιδιωχθεί η επάνοδος του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 900 μονάδων.

Επίσης, όπως προσθέτει, η επιτυχής ολοκλήρωση της ύψους 650 εκατ. ευρώ ΑΜΚ της Lamda Development την προσεχή Παρασκευή, αναμένεται να μεταφέρει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για την άμεση δρομολόγηση του έργου στο Ελληνικό και επομένως για την αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή