Το θετικό κλίμα από την Ευρώπη δεν έφθασε στο Χρηματιστήριο

Το θετικό κλίμα από την Ευρώπη δεν έφθασε στο Χρηματιστήριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θετική διάθεση με την οποία ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κράτησε ούτε μία ώρα, αφού οι αγοραστές γρήγορα έκαναν πίσω και οι πωλητές πήραν και πάλι το πάνω χέρι, εμποδίζοντας για μία ακόμη φορά την προσέγγιση των 900 μονάδων. Αυτό συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά (από τον περασμένο Ιούλιο) που το Χ.Α. προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα από αυτό το επίπεδο. Η ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» από τη Βουλή είχε θεωρηθεί καταλύτης, που θα μπορούσε να δώσει στην αγορά τα καύσιμα για την πολυαναμενόμενη ανοδική κίνηση. Ωστόσο, το γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος του έτους και το Χ.Α. έχει ήδη «τρέξει» αρκετά, σε συνδυασμό με την απουσία των μεγάλων funds, κάνει πολλούς να προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής στα επίπεδα που ουσιαστικά σταμάτησε το ράλι πριν από περίπου πέντε μήνες. Ολα αυτά, παρά την ισχυρή άνοδο που καταγράφουν οι διεθνείς δείκτες και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με πτώση 1,16% και στις 880,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,04% στις 2.220,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,09% στις 1.159,89 μονάδες. Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 2,29% στις 855,16 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η Εθνική Τράπεζα με πτώση 3,47% και ακολούθησαν η Eurobank με απώλειες 3,06%, η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έκλεισε στο -1,78% και η Alpha Bank στο -1,05%.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance, το οχυρό του επιπέδου των 900-910 μονάδων είναι πιθανό να δοκιμαστεί και πάλι, ενώ κατοχύρωσή του θα αναγκάσει αρκετούς να επανεκτιμήσουν την αγορά. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε λήξη παραγώγων, με τους long να έχουν το πάνω χέρι, όπως σημειώνει, ενώ ακολουθούν μερικές συνεδριάσεις για το τέλος του έτους οπότε τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να κερδίσουν αποδόσεις στις σημαντικές τους θέσεις. Η χρονιά φαίνεται να κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς για το 2020, με τον Γενικό Δείκτη να έχει αξιοζήλευτη απόδοση παγκοσμίως, μια και ήδη τρέχει με 45%, κάτι που σταδιακά προσελκύει και νέους ξένους και Ελληνες επενδυτές. Μεσοπρόθεσμα, ο κ. Ζαχαράκης παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος, μια και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα αλλάζουν μήνα με τον μήνα. Η αγορά φαίνεται έτοιμη πλέον να ξεκινήσει μία νέα ανοδική κίνηση από τη στιγμή που θα κατοχυρώσει το πολυπόθητο επίπεδο των 900-910 μονάδων, όπως τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή