Ανοδικά κινήθηκε για τρίτη εβδομάδα το Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινήθηκε για τρίτη εβδομάδα το Χρηματιστήριο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά και σε νέα υψηλά πενταετίας έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας μάλιστα την τρίτη συνεχή εβδομάδα ανόδου, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται μια ανάσα από τις 950 μονάδες και σε απόσταση… βολής από το ορόσημο των 1.000 μονάδων το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι θέμα ημερών να επιτευχθεί, αρκεί να το επιτρέψουν και οι εξωτερικές συνθήκες. Αν και ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που μεταφράζεται σε στάση αναμονής από τα ξένα χαρτοφυλάκια (και λόγω της ετυμηγορίας της Fitch), ωστόσο για πρώτη φορά έπειτα από μέρες, η αγορά δέχθηκε ώθηση άνω του 1%, με τη σημαντική στήριξη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 948,64 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,26 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,70% στις 2.365,84 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,72% στις 1.298,59 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε οριακά υψηλότερα, στο +0,28%, στις 883,56 μονάδες κυρίως λόγω των πιέσεων στην Eurobank (+0,60%). H Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη στο 1,8550 ευρώ, ενώ στο +2,15% έκλεισε η Πειραιώς και στο +0,83% η Εθνική με το Oceanwood να προχωράει σε νέα μείωση των short θέσεών του στη συστημική τράπεζα και στο 0,95% από 1,27% προηγουμένως. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,45%.

Η αγορά δείχνει δυνατή και ικανή να συνεχίσει την προσέγγιση των 1.000 μονάδων με εφεδρείες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις των δεικτών, φθάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κέρδη 7,5%, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι εισροές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς ήδη στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έφθασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Αν και, όπως σημειώνει, το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό, αποτελεί ωστόσο μια άριστη ένδειξη από τις ροές προς τη διαχείριση κεφαλαίων, καθώς ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε επενδυτικά κεφάλαια κλειστού τύπου ή είναι υπό διαχείριση από χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Οι εισροές, τονίζει, αποτελούν τη «μεγάλη πλάτη» της αγοράς και τον λόγο που το Χ.Α. παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και τη μεταβλητότητα των ξένων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή