Προς άρση των ορίων στις τράπεζες για τα ομόλογα

Προς άρση των ορίων στις τράπεζες για τα ομόλογα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι έτοιμα για το τέλος των περιορισμών που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το θέμα των ορίων είχε συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είχε συμφωνηθεί είτε να αυξηθεί το όριο είτε να αρθεί εντελώς τον Φεβρουάριο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες τις «Κ», η απόφαση έχει οριστικοποιηθεί και αφορά την πλήρη άρση, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του μήνα από τον SSM.

Το όριο που έχει τεθεί από τον SSM σε ό,τι αφορά το πόσα κρατικά ομόλογα μπορούν να κατέχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, είναι από τα θέματα που έχουν απασχολήσει έντονα τα μεγάλα διεθνή funds, κάτι που γινόταν εμφανές σε όλα τα πρόσφατα roadshows. Το όριο είχε επιβληθεί το 2015 και συνδεόταν με τις θέσεις που κατείχαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χώρα είναι εκτός QΕ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον ELA, η Ελλάδα εδραιώνει όλο και περισσότερο την παρουσία της στις αγορές και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ με τη ζήτηση των επενδυτών να παραμένει ισχυρή, το να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα είναι λογικό.

Οπως έχει τονίσει η HSBC, ο περιορισμός αυτός είναι ένας παράγοντας που περιορίζει σημαντικά τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και έτσι η άρση του θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις των τραπεζών με τις ευρωπαϊκές αρχές είχαν ξεκινήσει το 2018, ενώ ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και το β΄ τρίμηνο του 2019, ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Πλέον, όλα είναι έτοιμα καθώς η απόφαση έχει ληφθεί και αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων αλλά και στις ελληνικές τράπεζες, έστω και αν για τις τελευταίες τα πλεονεκτήματα είναι πλέον περιορισμένα λόγω και του τεράστιου ράλι που έχουν ήδη σημειώσει οι κρατικοί τίτλοι. Ετσι, οι περαιτέρω αγορές δεν αναμένεται να φέρουν τα κεφαλαιακά κέρδη που είχαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια. Οπως σημειώνει ο Ιωάννης Σώκος, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, η άρση του ορίου αποτελεί έναν πρόσθετο θετικό καταλύτη για την πορεία των κρατικών τίτλων. Θα δημιουργήσει μία νέα πηγή ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν και την οποία ήδη έχουν τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα ανέρχεται στα 16,7 δισ. ευρώ και η άρση των περιορισμών θα ήταν μια θετική εξέλιξη, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση έπειτα από άλλα ορόσημα, συμπεριλαμβανομένου του μηδενισμού του ELA και την κατάργηση των capital controls πέρυσι. Οπως σημειώνει, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στο 7% του συνόλου του ενεργητικού σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 10% που ισχύει σε άλλες χώρες της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή