Επανέρχεται σταδιακά η ηρεμία στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Επανέρχεται σταδιακά η ηρεμία στο ελληνικό Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, μετά τους έντονους τριγμούς που είχε προκαλέσει η εξάπλωση του κορωναϊού, έφερε την ηρεμία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει το τελευταίο διήμερο ότι έχει ξεπεράσει τις πιέσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η αντίδραση της εγχώριας αγοράς ήταν πολύ πιο επιφυλακτική σε σχέση με αυτήν που παρουσίασαν οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται χθες κατά μόλις τέσσερις μονάδες και να κλείνει αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό που κράτησε «πίσω» το Χ.Α. σε σημαντικό βαθμό ήταν οι χαμηλές επιδόσεις (έως και αρνητικές) στις τραπεζικές μετοχές, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί πως στην τρέχουσα φάση η ελληνική αγορά και κυρίως οι τράπεζες (οι οποίες και προέρχονται από ένα ιλιγγιώδες ράλι το 2019) μπορούν να κινηθούν πολύ υψηλότερα, με την εκκρεμότητα του «Ηρακλή» (μηδενική στάθμιση κινδύνου) να παραμένει ανοικτή.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 920,99 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας βρέθηκε στις 926,12 μονάδες με κέρδη 1,02%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,62 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 2.302,36 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,90% στις 1.267,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 834,01 μονάδες λόγω και των πιέσεων στην Alpha Bank (-1,80%). Στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, η Πειραιώς έκλεισε στο +0,62%, η Eurobank στο +0,48% και η Εθνική στο +0,41%.

Κατά τα άλλα, τα «καλά νέα» από την αγορά των κρατικών τίτλων συνεχίζονται, προσφέροντας περαιτέρω στήριγμα στο Χ.Α., καθώς παρά τις όποιες αναταραχές και ανησυχίες διεθνώς, αποδεικνύεται πως η ζήτηση για ελληνικά assets συνεχίζεται. Ετσι, κατά τη χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, από την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε στο -0,10% από -0,08% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,01 φορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το τελευταίο διήμερο ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά συμπλέοντας με τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, θα χρειαστεί ουσιαστική αύξηση του τζίρου για να μπορέσει η αγορά να ξεφύγει πειστικά υψηλότερα.

Οπως άλλωστε τονίζει και η Κύκλος Χρηματιστηριακή, η ανοδική κίνηση είναι αναγκαίο να έχει και συνέχεια προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επανόδου στην περιοχή των 900 μονάδων, ωστόσο θα χρειαστεί ουσιαστική αύξηση των συναλλαγών για να υπερπηδηθούν τα όρια αντίστασης της περιοχής των 920 – 930 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή