Εντονες πιέσεις και απώλειες 1,14% στο Χ.Α.

Εντονες πιέσεις και απώλειες 1,14% στο Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές δεν άφησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινηθεί ούτε για δευτερόλεπτα στα θετικά, ενώ η ενίσχυση των ρευστοποιήσεων, οι οποίες εξαπλώθηκαν και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές (με εξαίρεση τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean) αλλά και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, έστειλαν τελικά τον Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο οριακά πάνω από τα επίπεδα στήριξης των 910 μονάδων. Το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς σημείωσε βουτιά της τάξης του 10% και στο 1,038% αγγίζοντας νέα ιστορικά χαμηλά, δεν… ακούμπησε καν τις διαθέσεις των επενδυτών στο Χ.Α., με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται πλέον σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής να μηδενίσει ουσιαστικά τα κέρδη που σημειώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 910,91 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 909,88 μονάδες με πτώση 1,26% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,84 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,16% στις 2.279,30 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 1.254,89 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες ύψους 3,64% στις 803,40 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χωρίς μεταβολή, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,42%, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να ανεβαίνουν στο 9,2%. Η παραδοξότητα των χαμηλότερων κρατικών επιτοκίων δανεισμού με τη σχετική αδράνεια που επικράτησε στο Χρηματιστήριο προβλημάτισε τους εμπλεκομένους, αφού για μία ακόμη φορά το Χ.Α. απέτυχε να ακολουθήσει τη διεθνή τάση ή να κεφαλαιοποιήσει αποτελεσματικά ένα καλό νέο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η εξήγηση σε αυτή την αδυναμία βρίσκεται πίσω από τον συνήθη ύποπτο, που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο. Φαίνεται ότι η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «Ηρακλής» που αφορά τη μηδενική στάθμιση στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού που μπαίνουν κάτω από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιστροφή του ισχυρού ενδιαφέροντος στον κλάδο. Η έλλειψη επίσης ορατού άμεσου χρονοδιαγράμματος για τις τελικές αποφάσεις της εποπτικής αρχής δεν βοηθάει στην αλλαγή του κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή