Ισχυρές πιέσεις και πτώση άνω του 5% στο Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις και πτώση άνω του 5% στο Χ.Α.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, βίαιη διόρθωση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει βουτιά άνω του 5% και να προσγειώνεται σε χαμηλά εννεάμηνου και τον τραπεζικό να βυθίζεται κατά 9% σε χαμηλά εξαμήνου, με τον τζίρο να εκτοξεύεται πάνω από τα 120 δισ. ευρώ. Το sell-off που βιώνει το Χ.Α. την τελευταία αυτή εβδομάδα έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς μετά τα πρόσφατα υψηλά πενταετίας και τις σχεδόν 950 μονάδες που είχε βρεθεί στα τέλη Ιανουαρίου, έχασε σχεδόν 180 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει κατά 19%, μια ανάσα δηλαδή από τα όρια της bear market (απώλειες 20% από τα πρόσφατα υψηλά), στην οποία έχει ήδη μπει ο τραπεζικός, καθώς εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης των τελευταίων ημερών έχει χάσει 31% από τα πρόσφατα υψηλά του Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,24% στις 768,83 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 128,63 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε βουτιά της τάξης του 5,06% στις 1.949,42 μονάδες, ενώ ισχυρές ήταν και οι απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 6,01%. Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε κατά 9,16% στις 624,24 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -9,19%, την Εθνική στο -8,69%, την Eurobank στο -9,17% και την Πειραιώς στο -9,76%.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν είναι απλά απογοητευτική, καθώς η πτώση είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτήν των διεθνών αγορών, αλλά φοβίζει ως προς το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, καθώς δεν υπάρχει καμιά ορατότητα σχετικά με το μέγεθος που μπορεί να λάβει η εξάπλωση του ιού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία. Η μεγαλύτερη ανησυχία των αναλυτών είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτού του «μαύρου κύκνου» στον τουρισμό, που είναι και η βασική αιτία των μαζικών ρευστοποιήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α.

Το κύμα φυγής και ο πανικός έχουν μεταδοθεί πλέον και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτοξεύεται χθες ενδοσυνεδριακά έως και το 1,23%, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται τα εταιρικά ομόλογα καθώς και οι τίτλοι Tier II που πρόσφατα εξέδωσαν οι Alpha Bank και η Πειραιώς, οι οποίοι πλέον διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας και στο 94% και 86%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή