Σε κόκκινο συναγερμό ο κλάδος της ενέργειας

Σε κόκκινο συναγερμό ο κλάδος της ενέργειας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη μέτρων αφενός για την προστασία των εργαζομένων τους από τη διάδοση του κορωνοϊού και αφετέρου στην αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών για τη διασφάλιση της επάρκειας και ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει εγκαίρως οι ενεργειακές εταιρείες της χώρας.

Τα σχέδια επιχειρησιακής δράσης που έχουν καταστρώσει οι διοικήσεις των εταιρειών ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και Μότορ Οϊλ επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση τα νέα δεδομένα της εξάπλωσης του ιού και των οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς, ενώ σε καθημερινή βάση ενημερώνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να υπάρχει συντονισμός για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Το γεγονός ότι οι δύο διαχειριστές, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, τυγχάνει να έχουν βασικούς μετόχους εταιρείες που βρέθηκαν νωρίτερα αντιμέτωπες με τον κορωνοϊό, η ιταλική Snam στην πρώτη περίπτωση και η κινεζική State Grid στη δεύτερη, συνέβαλε στην καλύτερη προετοιμασία λόγω της υπάρχουσας εμπειρίας.

Ο ΔΕΣΦΑ έλαβε από την πρώτη στιγμή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σε φυσικό αέριο, τα οποία κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ταχύτητα διάδοσης του ιού. Η μετάβαση σε κάθε φάση αποφασίζεται από την Ομάδα Πρόληψης που έχει συσταθεί στην εταιρεία με στελέχη ανώτατης βαθμίδας.

Τηλεργασία

Σε συνέχεια των αποφάσεων της κυβέρνησης ο ΔΕΣΦΑ αποφάσισε να εφαρμόσει από την ερχόμενη Δευτέρα το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας, για το οποίο είχε ήδη προετοιμαστεί με την προμήθεια φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων για μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ειδικά για το τεχνικό προσωπικό. Παράλληλα, από την Τρίτη 10 Μαρτίου τροποποιήθηκε το πρόγραμμα βάρδιας του Κέντρου Ελέγχου και Κατανομής Φορτίου στο Πάτημα Ελευσίνας και του Κέντρου Ελέγχου στη Ρεβυθούσα, ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται 12 ώρες ανά βάρδια από 8, για να εξοικονομηθεί μία επιπλέον βάρδια με τους εργαζομένους να παραμένουν στο σπίτι τους σε ετοιμότητα, προκειμένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν.

Ενας τεχνικός ανά όχημα

Ετσι, σήμερα εργάζονται δύο βάρδιες και υπάρχουν συνολικά τρεις διαθέσιμες. Από την ίδια ημερομηνία εφαρμόστηκε η μεταφορά των τεχνικών απευθείας από το σπίτι στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα με ένα τεχνικό όχημα ανά τεχνικό υπάλληλο. Στο επόμενο στάδιο, ο ΔΕΣΦΑ θα αξιολογήσει και τη μετάβαση των χειριστών βάρδιας του Κέντρου Ελέγχου και Κατανομής. Η ΔΕΗ έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις υπαλλήλων και τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, πραγματοποιεί συνεχείς απολυμάνσεις στις εγκαταστάσεις, ενώ δίνει και τη δυνατότητα εργασίας στο σπίτι. Η είσοδος και η έξοδος στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι απολύτως ελεγχόμενη, ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία κρίσιμων ειδικοτήτων εργαζομένων, απαραίτητων για την αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων.

Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες θέσεις εργασίας σε μονάδες παραγωγής και ορυχεία, καθώς και στα καταστήματα εφοδιάζονται με ειδικές μάσκες και γάντια, ενώ πλέον καταγράφονται όλοι οι πελάτες που εισέρχονται στα καταστήματα, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ εφαρμόζει έκτακτα μέτρα σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως τακτικές απολυμάνσεις, αναστολή των συναντήσεων με εξωτερικούς συνεργάτες μεταξύ των εργαζομένων και αντικατάστασή τους με τηλεδιασκέψεις, απαγόρευση των delivery/courier κτλ. Από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης του κρούσματος στην Ελλάδα, ελήφθη μέριμνα για περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών στα απολύτως απαραίτητα ύστερα από ειδική έγκριση της διοίκησης.  Ειδικά για τα κέντρα ελέγχου ενέργειας, που αποτελούν τις κρίσιμες υποδομές για την ηλεκτροδότηση της χώρας, πραγματοποιεί απολυμάνσεις σε καθημερινή βάση, παροχή εξοπλισμού (μάσκες, στολές κ.λπ.) ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι χειριστές να μην έρχονται σε επαφή με την επόμενη και την προηγούμενη βάρδια.

Γίνεται τακτική απολύμανση των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τεχνικών, υπάρχει σαφής οδηγία να μη μετακινούνται με τα ΜΜΜ, ενώ η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με συνταξιούχους χειριστές προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή