Κάμψη 2% εμφάνισαν οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» εντός του Μαρτίου

Κάμψη 2% εμφάνισαν οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» εντός του Μαρτίου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μείωση των πωλήσεων κατά 2% έκλεισαν οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου για την αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών «Κωτσόβολος», με την εταιρεία να δείχνει τα πρώτα σημάδια τουλάχιστον επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξής της για το τρέχον έτος, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, ο μητρικός όμιλος, η αγγλική Dixons Carphone, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες εκτιμά πως ο αρχικός στόχος για τα κέρδη της δεν είναι πλέον εφικτός, ενώ αναπροσαρμόζει αναγκαστικά προς τα κάτω το λειτουργικό κόστος της και τις επενδύσεις. Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια χρονιά που τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο στην Ελλάδα αναμενόταν αύξηση των πωλήσεων και των κερδών λόγω της ενίσχυσης του τουρισμού, καθώς και λόγω δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2020) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, γεγονότα τα οποία ήδη έχουν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση της Dixons Carphone, οι συγκρίσιμες πωλήσεις της στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2020 παρέμειναν αμετάβλητες, δεν σημείωσαν δηλαδή ούτε αύξηση ούτε μείωση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πωλήσεις από τις αρχές του έτους έως τις 21 Μαρτίου. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου καταγράφηκε κάμψη των συγκρίσιμων πωλήσεων στην Ελλάδα κατά 2%, τάση που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο βρετανικός όμιλος.

Οι λόγοι της διαφοροποίησης είναι δύο: Πρώτον, στο εξεταζόμενο διάστημα περιλαμβάνονται τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες είχαν ήδη κλείσει τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα (υπενθυμίζεται ότι έκλεισαν από τις 18 Μαρτίου), αλλά όχι στις άλλες χώρες που έχει παρουσία η Dixons και, δεύτερον, η «Κωτσόβολος» είχε μικρό μερίδιο στην Ελλάδα στις πολύ αυξημένες παραγγελίες που έγιναν, κυρίως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, για προμήθεια συσκευών (φορητοί υπολογιστές, οθόνες κ.ά.) που απαιτούνται για τηλεργασία. Οι παραγγελίες σε αυτά τα είδη στην Ελλάδα έγιναν από επιχειρήσεις με πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στις πωλήσεις μεταξύ εταιρειών (B2B) σε σύγκριση με την «Κωτσόβολος».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 35% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους η αύξηση είναι 10%. Οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου τον Μάρτιο αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 72%. Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται στην ενίσχυση των πωλήσεων συσκευών για τηλεργασία (π.χ. φορητοί υπολογιστές), συσκευών για διασκέδαση στο σπίτι (π.χ. τηλεοράσεις, gaming) και συσκευών για αποθήκευση τροφίμων (π.χ. καταψύκτες). Σημειώνεται ότι τα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν αργότερα από ό,τι στην Ελλάδα, και δη στις 24 Μαρτίου.

Στις σκανδιναβικές χώρες, από την άλλη, εξακολουθούν να λειτουργούν στην πλειονότητά τους. Εκεί, οι πωλήσεις της Dixons ενισχύθηκαν τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου κατά 8%, ενώ από τις αρχές του έτους η αύξηση ήταν 5%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 36%. Συνολικά οι πωλήσεις της Dixons καταγράφουν αύξηση 4% από τις αρχές του έτους.

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος επισημαίνει ότι ο τζίρος που θα έκαναν τα φυσικά καταστήματα τα οποία τώρα έχουν υποχρεωτικά κλείσει υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. στερλίνες, τζίρος που σύμφωνα με την Dixons εν μέρει μόνο θα αντισταθμισθεί από τις πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων της. Γι’ αυτό ο όμιλος αναφέρει ότι η αρχική του πρόβλεψη για κέρδη προ φόρων ύψους 210 εκατ. στερλινών δεν θα επιτευχθεί. Επίσης, προχωράει σε μείωση κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για μάρκετινγκ και υπολογίζει σε μια συνολική εξοικονόμηση 200 εκατ. στερλινών. Τέλος, οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι κάτω από την αρχική πρόβλεψη για 200 εκατ. στερλίνες, ενώ σε επόμενο χρόνο θα αποφασισθεί η καταβολή ή όχι πλήρους μερίσματος στους μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή