Κόντρα στην κρίση προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Κόντρα στην κρίση προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισημοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η ανάδειξη της κοινοπραξίας Siemens – Terna (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ως αναδόχου των σταθμών μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Οπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής, μετά την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς στις 26 Μαρτίου 2020, το τίμημα της σύμβασης διαμορφώθηκε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 358,6 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή των σταθμών μετατροπής και τα 11,4 εκατ. ευρώ τη συντήρησή τους. Η σύμβαση, με διάρκεια υλοποίησης 36 μηνών, θα υπογραφεί μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Κρήτης – Αττικής ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 2019.

Ο διαγωνισμός προσείλκυσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου διεθνώς και την 1η Νοεμβρίου 2019 υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές από τις κοινοπραξίες GE-NARI-Mytilineos και Siemens-Terna. Η εξέταση των προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες, οι οποίες διαθέτουν ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο και εξειδικευμένη εμπειρία σε παρόμοια έργα στο εξωτερικό, διήρκεσε περισσότερους από τέσσερις μήνες λόγω των υψηλών απαιτήσεων του έργου. Η τεχνική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου 2020 κρίνοντας αποδεκτή την προσφορά της κοινοπραξίας Siemens-Terna, αφού συνυπολογίστηκαν όλες οι επιμέρους παράμετροι της διασύνδεσης. Ο πρόεδρος της «Αριάδνη Interconnection» και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Σε πείσμα της κρίσης που διανύουμε, η διαγωνιστική διαδικασία για το ιστορικό έργο ύψους 1 δισ. ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις την έγκαιρη υλοποίησή του, ώστε το 2023 η Κρήτη να ηλεκτροδοτείται με ασφάλεια και αξιοπιστία από το ηπειρωτικό σύστημα. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής για όλους τους καταναλωτές της χώρας, μέσω της μείωσης των ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφελείας), ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του αιολικού και φωτοβολταϊκού δυναμικού του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

Στόχος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ είναι η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία της Siemens μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου. Το ίδιο διάστημα εκτιμάται πως θα «πέσουν» οι υπογραφές και για τα καλωδιακά τμήματα του έργου με τις ανάδοχες εταιρείες (Prysmian, Nexans και «Ελληνικά Καλώδια» – ΝΚΤ), συνολικού προϋπολογισμού 615 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή