Πρόβλημα και για τις φαρμακευτικές οι επιταγές

Πρόβλημα και για τις φαρμακευτικές οι επιταγές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην εξαίρεση των φαρμακευτικών εταιρειών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακοποιών από μέτρα ενίσχυσης, όπως η απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου του φαρμάκου προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα «εκμετάλλευσης» των μέτρων αυτών από διάφορους επιτήδειους.

Το θέμα ανακινήθηκε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος σε επιστολή του προς τα υπουργεία (Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών) αλλά και προς την Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι λανθασμένα έγινε αναστολή της εξόφλησης των επιταγών των φαρμακαποθηκών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες μετά την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ (άρθρο 2), στις 30/3. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, μετά την έκδοση της ΠΝΠ, ορισμένες τράπεζες δεν προχωρούν στην εξόφληση των επιταγών των φαρμακαποθηκών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις αναστέλλουν για 75 ημέρες. Αυτές προστίθενται στις 60 ημέρες που ήδη διά νόμου έχουν επιβληθεί σε αυτή την εμπορική συναλλαγή «ανεβάζοντας το σύνολο της πίστωσης σε 135 ημέρες». Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η ΚΑΔ των φαρμακαποθηκών είναι η διακίνηση φαρμάκων, κλάδος ο οποίος έχει δει αυξημένες τις πωλήσεις του τον τελευταίο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναστολής δραστηριοτήτων από κανέναν κρίκο αυτής της αλυσίδας. Σημειώνεται ότι στα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνονται ΚΑΔ που σχετίζονται με το χονδρικό εμπόριο καλλυντικών. Παράγοντες του κλάδου, όμως, εκφράζουν τον φόβο ότι αρκετοί χονδρέμποροι ενδέχεται να ζητήσουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων υποστηρίζοντας ότι δραστηριοποιούνται και στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είναι πληττόμενες και ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους –συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων– και να μην υπάρχει αναστολή στην εξόφληση πληρωμών. «Από τη στιγμή που αυξάνεται ο τζίρος δεν υπάρχει δικαιολογία οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους», δηλώνει στην «Κ» εκπρόσωπος φαρμακαποθηκών τονίζοντας ότι «είναι πρόκληση προς την κοινωνία να ζητάει ένας κλάδος, ο οποίος “ατυχώς” λόγω της δραστηριότητάς του “επωφελείται” αυτής της κατάστασης, ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη κλάδων που στενάζουν λόγω της επιδημίας». Σύμφωνα με τους ίδιους, η αναστολή πληρωμής αξιογράφων για την οποία κάνει λόγο ο ΣΦΕΕ παρατηρήθηκε για διάστημα μόλις μιας ημέρας, ήτοι για τις 31 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή