Αναστέλλει τη λειτουργία της η Χαλυβουργία Ελλάδος

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Χαλυβουργία Ελλάδος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη βιομηχανία από τον κλάδο της χαλυβουργίας προστέθηκε στον κατάλογο των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη Χαλυβουργία Ελλάδος, η οποία ενημέρωσε χθες τους περίπου 300 εργαζομένους που απασχολεί στις βιομηχανικές μονάδες της στον Βόλο, ότι αναστέλλει τη λειτουργία της και θέτει το προσωπικό σε καθεστώς διαθεσιμότητας για τουλάχιστον ένα μήνα, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης παραγγελιών. Η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα καταβληθούν τα χρήματα που αναλογούν στο δώρο του Πάσχα αλλά και διατακτική 200 ευρώ.

«Λόγω της σημαντικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19 στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως στις ξένες αγορές που η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, η Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε. αναστέλλει προσωρινά από τις 14/4/20 την παραγωγή στα εργοστάσιά της. Κατά το εν λόγω διάστημα, τα τμήματα διακίνησης εμπορευμάτων και παραλαβών προμηθειών θα λειτουργούν κανονικά, εξασφαλίζοντας την ομαλή επανεκκίνηση των εργοστασίων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η προσωρινή αναστολής της παραγωγικής δραστηριότητας της Χαλυβουργίας Ελλάδος ήρθε λίγες ημέρες μετά την αναστολή εργασιών των εργοστασίων χάλυβα των θυγατρικών της Βιοχάλκο, Sovel και Σιδενόρ, η παραγωγή των οποίων είναι συνδεδεμένη με την οικοδομική δραστηριότητα που έχει «παγώσει» λόγω κορωνοϊού. Αλλωστε ο κλάδος της χαλυβουργίας συρρικνώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, ενώ στις αγορές του εξωτερικού δέχεται αφενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Τουρκία και αφετέρου την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητάς του από το υψηλό κόστος ενέργειας. Οι ελληνικές χαλυβουργίες, όπως και το σύνολο των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβαρύνονται σχεδόν με διπλάσιο κόστος ρεύματος από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο επίσης ταλαιπωρημένος από τη μακροχρόνια κρίση της ελληνικής οικονομίας κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρεις κλωστοϋφαντουργίες έχουν προχωρήσει από τις αρχές Απριλίου σε προσωρινή αναστολή της παραγωγικής τους διαδικασίας και μία σε μερική αναστολή. Οι κλωστοϋφαντουργίες Ναυπάκτου, Φιερατέξ και Επίλεκτος, προχώρησαν σε αναστολή εργασιών για ένα μήνα και η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσου σε μερική αναστολή επίσης για ένα μήνα, θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας περί τους 600 εργαζομένους συνολικά.

Σε αναστολή παραγωγής προχώρησε και η βιομηχανία Μαλαματίνα από τον κλάδο τροφίμων, ενώ εκτίμηση της αγοράς είναι ότι ο κατάλογος των βιομηχανιών που θα υποχρεωθούν να σβήσουν προσωρινά τις μηχανές παραγωγής τους θα διευρύνεται μέρα με την ημέρα μέχρι να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ένωση εταιρειών των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) πάντως, με αφορμή και την κρίση του κορωνοϊού, επαναφέρει επιτακτικά προς τα συναρμόδια υπουργεία το πάγιο αίτημά της για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί κλάδο που μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η διαμόρφωση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ στην «Κ» και σημειώνουν την ανάγκη της άμεσης έγκρισης του μηχανισμού διακοψιμότητας από την Ε.Ε. αλλά και την άμεση αναπροσαρμογή από την κυβέρνηση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ κατά τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή οδηγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή