Στην Belterra το Πόρτο Καρράς έναντι τιμήματος 205 εκατ. ευρώ

Στην Belterra το Πόρτο Καρράς έναντι τιμήματος 205 εκατ. ευρώ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λευκός καπνός» αναδύθηκε τελικά αναφορικά με μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον τουριστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια. Οπως έγινε γνωστό χθες, το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική θα μεταβιβαστεί στον όμιλο Σαββίδη, και συγκεκριμένα στη θυγατρική εταιρεία Belterra Investments, αντί ποσού 205 εκατ. ευρώ. Ετσι, το εμβληματικό τουριστικό συγκρότημα αλλάζει ιδιοκτήτη μετά δύο και πλέον δεκαετίες, καθώς ο κ. Κων. Στέγγος το είχε αποκτήσει στο τέλος του 1999 αντί ποσού της τάξεως των 97 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία είχε περάσει τότε η ιδιοκτησία του.

Στο παραπάνω ποσό των 205 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και μέρος του ομολογιακού δανείου, ύψους έως 45 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε υπογράψει πέρυσι το καλοκαίρι η πλευρά Στέγγου προκειμένου να διατηρήσει το ξενοδοχείο εν λειτουργία και να έχει χρόνο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης του συγκροτήματος.

Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από τους νέους ιδιοκτήτες. Το δάνειο ήταν διάρκειας 18 μηνών και είχε χορηγηθεί από τη Fortress. Με την εξόφλησή του θα αρθούν και οι εξασφαλίσεις που είχαν δοθεί και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και ακίνητα εντός του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς. Ως εκ τούτου, το καθαρό ποσό που θα εισπραχθεί από τη θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής θα διαμορφωθεί τελικά σε 168,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, το τελικό ποσό θα είναι ακόμα πιο χαμηλό, καθώς 54 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της «Πόρτο Καρράς» για τις οποίες έχει εγγυηθεί η Τεχνική Ολυμπιακή.

Το αίσιο τέλος στις σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να σηματοδοτήσει και την ανάδειξη της Belterra Investments και του ομίλου Σαββίδη ως βασικού «παίκτη» στο εγχώριο τουριστικό προϊόν και δη εκείνο της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος της εταιρείας είναι η ολιστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και η ανάπτυξη νέων εντός του συγκροτήματος, ώστε το Πόρτο Καρράς να μπορέσει να επανατοποθετηθεί στον διεθνή τουριστικό χάρτη ως ένας προορισμός πολυτέλειας και παγκόσμιας εμβέλειας. Για τον σκοπό αυτό εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, δείγμα των σχεδίων που κάνει η Βelterra για το μέλλον του Πόρτο Καρράς. Είναι μάλιστα σαφές ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, τόσο στο στάδιο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών όσο και στο στάδιο της λειτουργίας τους.

Επί του παρόντος, πάντως, δεν έχει αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει ή όχι το Πόρτο Καρράς κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, όπως φερόταν να προγραμμάτιζε ο κ. Στέγγος, έχοντας αποστείλει και σχετική επιστολή στους εργαζομένους πριν από λίγες εβδομάδες. Η αρνητική επίδραση στην τουριστική ζήτηση λόγω της πανδημίας είναι σημαντική και ενδέχεται να επηρεάσει και τις αποφάσεις των νέων ιδιοκτητών, αν και, όπως σημειώνεται, επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες η πλευρά του κ. Σαββίδη είχε καταθέσει την αρχική της πρόταση, ύψους 190 εκατ. ευρώ, προς την πλευρά Στέγγου, χωρίς όμως επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πλευρές παρέμειναν σε επικοινωνία και προ ολίγων ημερών η Belterra επανήλθε με βελτιωμένο τίμημα ύψους 205 εκατ. ευρώ, που έγινε τελικά αποδεκτό από τον κ. Στέγγο, με αποτέλεσμα να υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας, έχουν απομείνει ορισμένες τυπικές λεπτομέρειες προς διευθέτηση προκειμένου να επικυρωθεί οριστικά η μεταβίβαση των μετοχών της «Πόρτο Καρράς», και συγκεκριμένα του «οχήματος» TO International Holding Ltd., που ελέγχει όλες τις υποδομές του Πόρτο Καρράς, δηλαδή τα ξενοδοχεία, τη μαρίνα, το γήπεδο γκολφ και την έκταση των 17.000 στρεμμάτων, επί της οποίας έχουν αναπτυχθεί τα παραπάνω και βεβαίως και οι αμπελώνες.

Εκτός της συμφωνίας παραμένει ασφαλώς ο κατασκευαστικός κλάδος της «Πόρτο Καρράς», ο οποίος θα εισφερθεί σε άλλη θυγατρική εταιρεία της Τεχνικής Ολυμπιακής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή