Περιορισμένη άνοδος με αρκετή νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος με αρκετή νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συνεδρίαση έντονων και αρκετών διακυμάνσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να σταματήσει το τριήμερο σερί της πτωτικής πορείας του και να κλείσει με κέρδη, αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας και χωρίς να σπάσει ανοδικά τις 600 μονάδες. Ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος δείχνει πως οι… συμμετέχοντες σε αυτή την άνοδο δεν ήταν πολλοί, με την επιφυλακτικότητα και τη νευρικότητα να παραμένουν κυρίαρχες στην αγορά, όπως και στα διεθνή χρηματιστήρια, και τους επενδυτές να είναι αντιμέτωποι με τη βουτιά του πετρελαίου και εν αναμονή των αποφάσεων από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 595,41 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε στα θετικά και μεταξύ των 592,04 μονάδων με άνοδο 0,17% και των 601,45 μονάδων με κέρδη 1,76%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,79 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 1.428,74 μονάδες, ενώ στο +2,29% και στις 866,27 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips έκλεισαν στο κόκκινο, με εξαίρεση τις ΓΕΚ Τέρνα (+3,64%), ΟΤΕ (+2,96%), Τιτάν (+2,73%), Coca-Cola (+1,52%), Lamda Development (+1,40%) και ΑΔΜΗΕ (+0,20%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,04% στις 306,84 μονάδες, περιορισμένος ωστόσο σημαντικά από την ενδοσυνεδριακή άνοδο άνω του 4,6%, με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στο 0,6 ευρώ, τη Eurobank να σημειώνει κέρδη της τάξεως του 2,42%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,37% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,58%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κρίσης. Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο κλαδικός δείκτης είχε σημειώσει σωρευτικές απώλειες 17,5%.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η ζώνη των 575-586 μονάδων αποτελεί σημαντική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, που μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τις 550, ενώ οι 630 μονάδες αποτελούν την κοντινή αντίσταση, που διάσπασή τους θα οδηγήσει στις 655 μονάδες, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη από τη Fast Finance. Ο τραπεζικός δείκτης είναι ο μόνος που έχει μείνει πίσω, παλεύοντας να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό επίπεδο των 386 μονάδων. Οπως προσθέτει, αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ή και ξεκινήσει αγορές ιδίων μετοχών, γεγονός που βοηθάει τις αποτιμήσεις. Ακόμα και μέσα στην κρίση βλέπουμε ότι κάνουν την εμφάνισή τους κάποια εκκολαπτόμενα deals του προηγούμενου διαστήματος, δείχνοντας ότι ο φόβος σταδιακά υποχωρεί, ενώ μέρα με τη μέρα έχουμε νέα δεδομένα σε σχέση με τον ιό, γεγονότα που πιθανότατα δημιουργούν αισιοδοξία, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ποιότητα, να έχουν αποδειχθεί καίριες και σωτήριες. Μπροστά της ωστόσο, όπως τονίζει, έχει να πάρει τη μεγάλη απόφαση που σχετίζεται με τον χειρισμό του ξένου τουρισμού το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή