Εργα 404 εκατ. για ανέγερση φοιτητικών εστιών

Εργα 404 εκατ. για ανέγερση φοιτητικών εστιών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Δευτέρα 18 Ιουνίου έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο, με κόστος επένδυσης 94 εκατ. ευρώ, του οποίου την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας σήμανε η χθεσινή δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το συγκεκριμένο έργο, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι μία από τις συνολικά τρεις αντίστοιχες αναπτύξεις που προχωρούν παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω κορωνοϊού, διαθέτοντας συνολικό προϋπολογισμό περίπου 404 εκατ. ευρώ.

Το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το οποίο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν το «παρών» στον διαγωνισμό, περιλαμβάνει την αξιοποίηση δύο εκτάσεων 88 στρεμμάτων και 26 στρεμμάτων, σε Βόλο και Λαμία. Η πρώτη από τις δύο εκτάσεις, στη Νέα Ιωνία Βόλου, ανήκε στη Βαμβακουργία Α.Ε., έχοντας περιέλθει στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παρέμβαση προβλέπει την κατασκευή πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολής ΑΜΕΚ, φοιτητικών εστιών με δυναμικότητα έως 1.000 άτομα, και πολυχώρο πολιτισμού, χώρους αναψυχής και πρασίνου. Η έτερη έκταση στη Λαμία, επιφάνειας 26 στρεμμάτων, περιλαμβάνει την κατασκευή εκπαιδευτικών υποδομών, φοιτητικών εστιών, φοιτητική λέσχη και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεων. Κατά πληροφορίες, ενδέχεται οι υποψήφιοι που θα προεπιλεγούν κατά την πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές την άνοιξη του 2021.

Το δεύτερο νεότερο έργο της κατηγορίας της φοιτητικής στέγης προέρχεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι προϋπολογισμού 105,5 εκατ. ευρώ και η εκκίνηση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών το τρίτο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την υλοποίηση κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Το τρίτο project που περιλαμβάνει την κατασκευή δύο συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου, με προϋπολογισμό της τάξεως των 205 εκατ. ευρώ, είναι και το πιο προχωρημένο. Κι αυτό, διότι έχουν, ήδη, εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά σχήματα («Ακτωρ», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, «Μυτιληναίος»-ΑΤΕΣΕ, «Αβαξ», «Θεμέλη» και «Αρχιρόδον»), από τα οποία ενδέχεται ότι θα ζητηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών ενδεχομένως την άνοιξη του 2021, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Νωρίτερα, το φετινό καλοκαίρι υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, η διαδικασία –θα ακολουθηθεί για το σύνολο των ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών– κατά την οποία, μέσω προτάσεων και μελετών των υποψηφίων, οριστικοποιείται ο βασικός σχεδιασμός του έργου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό μοντέλο των συγκεκριμένων έργων και για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και του οργανισμού. Παρά την πανδημική κρίση, το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών για τα συγκεκριμένα έργα εμφανίζεται να είναι ισχυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή