Νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο έδωσε το άλμα των τραπεζών

Νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο έδωσε το άλμα των τραπεζών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά ένα μίνι ράλι, το οποίο ξεκίνησε στις 14.30 και στα χαμηλά ημέρας, ενώ νέο άλμα σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, σε μία συνεδρίαση κατά τα άλλα έντονης μεταβλητότητας. Στο χθεσινό θετικό κλίμα στο Χ.Α. συνέβαλε η άνοδος στις διεθνείς αγορές οι οποίες, παρά τη νέα βουτιά του πετρελαίου και τις προειδοποιήσεις για τα κέρδη του 2020 που εξέδωσαν πολλές εταιρείες, συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στην επανεκκίνηση των οικονομιών, καθώς και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, με την ΕΚΤ να εκτιμάται ευρέως ότι θα προσχωρήσει αύριο Πέμπτη σε αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE. Παρά την υποβάθμιση της σύστασης της HSBC για τις ελληνικές μετοχές, λόγω του σοκ που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία, θολώνοντας τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,41% στις 634,96 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,51 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,25% στις 1.539,64 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,11% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 904,84 μονάδες. Νέο άλμα σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στο +5,12% και τις 349,95 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει κέρδη 6,66%, την Alpha Bank να κλείνει στο +5,25%, τη Eurobank στο +5,37% και την Πειραιώς στο +1,46%.

Και όλα αυτά τη στιγμή που χθες η HSBC «γύρισε» σε ουδέτερη τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, τονίζοντας πως o πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών, ο τραπεζικός κλάδος, παραμένει εύθραυστος. Οπως εξήγησε, με την απουσία οικονομικής ανάκαμψης φέτος, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και η κερδοφορία τους θα επιδεινωθούν – και ο κλάδος ξεκινά από ήδη ευάλωτη θέση. Ετσι συστήνει στους επενδυτές να κοιτάξουν τις μετοχές που έχουν ισχυρότερους ισολογισμούς.

Κατά την άποψη της «Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», οι αγοραστικές διαθέσεις παραμένουν στο Χ.Α., ωστόσο η βραχυπρόθεσμη πορεία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ρίσκο επανεμφάνισης των περιοριστικών μέτρων. «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε αμυντική επενδυτική στρατηγική και υπενθυμίζουμε ότι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζουμε στην περιοχή των 650 με 680 μονάδων», προσθέτει.

Η σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 600 μονάδες είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», προσθέτοντας πως ο Γενικός Δείκτης θέτει υποψηφιότητα για να προσεγγίσει τις 650 μονάδες στον βαθμό που ο τραπεζικός κλάδος βελτιώσει τη συμπεριφορά του και υπάρξει συναλλακτική ανάκαμψη. Η σχετική βελτίωση  της επενδυτικής ψυχολογίας και ο συγχρονισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές δίνει προβάδισμα στο αισιόδοξο σενάριο, με αυτό της εκ νέου οπισθοδρόμησης προς τις 580 μονάδες να απομακρύνεται προσώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή