Τρίτη κατά σειράν ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Τρίτη κατά σειράν ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 640 μονάδες και να βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαρτίου, έχοντας ανακάμψει κατά συνολικά 33% από τα χαμηλά έτους και τις 484 μονάδες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Αν και η συνεδρίαση άρχισε με σημαντικές πιέσεις, που έστειλαν τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες έως και 1%, στη συνέχεια και χάρη στο ισχυρό σήμα από τις διεθνείς αγορές λόγω της αισιοδοξίας που προκάλεσαν στους επενδυτές τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές για το φάρμακο κατά της νόσου COVID-19, το κλίμα άλλαξε ριζικά με τις τραπεζικές μετοχές να παίρνουν και πάλι τα ηνία της ανόδου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 641,95 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,75 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18% στις 1.557,48 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,59% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 899,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,43% στις 358,46 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με κέρδη 1,91%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,78%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,15% και την Eurobank να υπεραποδίδει με κέρδη 4,37%.

Αυτά τη στιγμή που η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της σημείωσε πως μια νέα περίοδος αβεβαιότητας έρχεται για τις ελληνικές τράπεζες λόγω του σοκ της πανδημίας, με τα θεμελιώδη μεγέθη τους να αναμένεται να επιδεινωθούν. Πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά διατηρεί θετική στάση για τον κλάδο παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, καθώς εκτιμά πως είναι σε θέση να απορροφήσει το σοκ, με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών να παραμένουν πάνω από τα εποπτικά όρια, οδηγώντας έτσι σε χαμηλές πιθανότητες να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα για το σύνολο του κλάδου.

Επισημαίνει δε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετούς υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως: 1) Οι πιστωτικές απώλειες μπορεί να είναι πιο περιορισμένες λόγω του σταδίου του πιστωτικού κύκλου, των βελτιώσεων στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, και της εμπειρίας στη διαχείριση των NPLs, 2) η διεθνής στήριξη σε οικονομίες και τράπεζες είναι πρωτοφανής, υποδηλώνοντας ότι οι Αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μειώσουν τις αναπόφευκτες συνέπειές της και 3) η ικανότητα απορρόφησης ζημιών των ελληνικών τραπεζών παραμένει σημαντική.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α., πέραν των θετικών ειδήσεων για το φάρμακο, υπάρχει πλέον το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιορισμών από την πανδημία και αυτό ενισχύει τον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυση της «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», η επιστροφή στην κανονικότητα θα κριθεί και από το πόσο γρήγορα οι πολίτες θα νιώσουν ασφαλείς να επαναδραστηριοποιηθούν στην καθημερινότητά τους. Η μικρή ανοδική κλίση που αναμένει για την αγορά θα εξαρτηθεί σημαντικά και από την πορεία των διεθνών δεικτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή