Καθίζηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο

Καθίζηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιορισμένα κέρδη και εξαιρετικά χαμηλό τζίρο έκλεισε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, αδυνατώντας να ακολουθήσει το έντονα θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τον περιορισμό των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου μεγάλων εταιρειών, παρά τα νέα τρομακτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις το Χ.Α. τήρησε στάση αναμονής, με τους επενδυτές να προχωρούν μόνο σε μικρές και επιλεκτικές κινήσεις.

Πάντως, η «ατζέντα» της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα είναι γεμάτη, με γενικές συνελεύσεις και αρκετά οικονομικά αποτελέσματα (α΄ τριμήνου για Τιτάν, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια και χρήσης 2019 για την «Κρι Κρι»). Παράλληλα, ισχυρό αντικείμενο ενδιαφέροντος θα αποτελέσει η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν και ελληνικό «χρώμα», με ενδεχόμενες αφαιρέσεις μετοχών από τους σχετικούς δείκτες να συνοδεύονται από σημαντικές εκροές.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 604,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 31,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,05% στις 1.453,24 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,91% στις 850,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 309,45 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, την πρώτη του Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 9,22%.

Σε αναμονή παραπέμπουν οι πρόσφατες διακυμάνσεις τιμών που παρατηρήθηκαν στο Χ.Α. από τις αρχές Μαΐου, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρά την επιστροφή του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά μετριάστηκε αισθητά και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι σταθεροποιήθηκαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον έγινε πολύ πιο επιλεκτικό και εστιάζεται πλέον στη δυνατότητα των εταιρειών να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μεγέθη τους ή να δώσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή