Πτώση 1,28% στο Χρηματιστήριο με νέα καθίζηση του τζίρου

Πτώση 1,28% στο Χρηματιστήριο με νέα καθίζηση του τζίρου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ενώ ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έχασε το θετικό πρόσημο μετά το πρώτο το τρίωρο από την έναρξη των συναλλαγών, δεν κατάφερε να ανακάμψει ούτε για λίγο. Οι πωλητές έστρεψαν τα βέλη τους σε μη τραπεζικά blue chips, ενώ ο τζίρος υπέστη νέα καθίζηση, υπογραμμίζοντας την ευάλωτη εικόνα του Χ.Α. Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI σήμερα το βράδυ καθώς και στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 596,34 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ στα ενδοσυνεδριακά υψηλά έφθασε τις 612,46 μονάδες(+1,39%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 23,73 εκατ. ευρώ.

Πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τη Merit Securities, είναι οι 590 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 608 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,43%, στις 1.432,51 μονάδες, ενώ με οριακή πτώση 0,33% στις 847,82 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης αντιστάθηκε στις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips –απώλειες άνω του 3% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, «Σαράντης» και «Μυτιληναίος», άνω του 2% για ΔΕΗ, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ– και έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 309,10 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,92%, τη Eurobank και την Πειραιώς να υποχωρούν οριακά κατά 0,03% και 0,09% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική Τράπεζα ξεχώρισε με άνοδο 0,80%.

Οι χαμηλοί τζίροι στο Χρηματιστήριο προβληματίζουν, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, με τις εκροές, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αναλυτές εκτιμούν πως τα νέα για τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην είναι ευχάριστα. Μετά τη Société Générale, η οποία προέβλεψε (με χαμηλή πάντως πιθανότητα) την αφαίρεση των μετοχών των Alpha Βank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας (μαζί με τις «Τιτάν» και Motor Oil) από τον σχετικό δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η VTB Capital εκτιμά και αυτή πως στην… έξοδο (και με υψηλές πιθανότητες) θα οδηγηθούν οι Alpha Bank, η Εθνική και η Titan, με το σύνολο των εκροών να διαμορφώνεται στα 170 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, αν η αισιοδοξία είχε επιστρέψει στην αγορά το τελευταίο διάστημα, θα περίμενε να δει κανείς ακόμα μία αρκετά σημαντική διόρθωση πριν δοκιμαστεί και πάλι μια σοβαρή ανοδική κίνηση. Τεχνικά, όσο η ζώνη των 588-595 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αντέχει, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ο τραπεζικός δείκτης ωστόσο είναι το «κλειδί», μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του, επηρεάζοντας αρνητικά και σημαντικά τη συνολική εικόνα της αγοράς, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή