Ανοδος στο Χ.Α. με αύξηση όγκου συναλλαγών

Ανοδος στο Χ.Α. με αύξηση όγκου συναλλαγών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, αν και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τις 600 μονάδες που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και να καλύψει έτσι τις απώλειες της εβδομάδας, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο. Ο τζίρος ήταν ελαφρώς αυξημένος, ενώ οι επενδυτές στράφηκαν προς τις σφυροκοπημένες τραπεζικές μετοχές και αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται πληθώρα ειδήσεων από τις εισηγμένες, με την τηλεδιάσκεψη της Aegean τη Δευτέρα –κατά την οποία θα ενημερώσει τους αναλυτές για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη της– να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ επίκειται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης των ΟΛΠ, «Πλαστικά Θράκης» και ΕΥΑΘ καθώς και των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της Fourlis, μαζί με τα στοιχεία επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων της την εβδομάδα που πέρασε.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 593,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,96 εκατ. ευρώ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 1.420,23 μονάδες, στο -0,42% και στις 818,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,78% στις 272,81 μονάδες, ανακάμπτοντας από τα ιστορικά χαμηλά όπου βυθίστηκε την Πέμπτη. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,79%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε πτώση 11,84%.

Η καλή πορεία που παρατηρείται στην Ελλάδα αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων της πανδημίας έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στις εισαγόμενες πιέσεις και στον περιορισμό της μεταβλητότητας σε σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Εξαίρεση σε αυτή τη σχετικά αισιόδοξη εικόνα, όπως επισημαίνει, αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο στον δείκτη αναφοράς της MSCI.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ακραία μεταβλητότητα –όπως ακριβώς είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2018–, καθώς το μέγεθος των εκροών σε σχέση με τα συναλλακτικά δεδομένα της αγοράς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή