Νευρικότητα και περιορισμένες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και περιορισμένες απώλειες στο Χρηματιστήριο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα αρχικά κέρδη, και κόντρα στο διεθνές κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στα θετικά κλείνοντας με περιορισμένες απώλειες. Αν και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 610 μονάδες, λίγο μετά τις 13.00 και λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε τίτλους της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με το «γύρισμα» του τραπεζικού δείκτη, η αγορά βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, μία τάση την οποία και διατήρησε έως και το «καμπανάκι» της λήξης των συναλλαγών. Το επιφυλακτικό άνοιγμα στη Wall Street βοήθησε επίσης στη διατήρηση του αρνητικού προσήμου. Το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει ευάλωτο και η μεταβλητότητα υψηλή, ωστόσο η αγορά δείχνει πως θέλει να διατηρήσει τις άμυνες γύρω από τις 600 μονάδες, παρά την παρουσία πλέον των shorts στο ταμπλό έπειτα από δύο μήνες απουσίας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608,34 μονάδες με πτώση της τάξης του 0,36%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,33% στις 1.451,11 μονάδες, ενώ στο 1,73% και τις 818,35 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κυρίως λόγω της βουτιάς της τάξης του 9,22% στη μετοχή της Autohellas. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε με κέρδη 8,79% η μετοχή της Fourlis, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν η Aegean κλείνοντας στο -8,66%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -2,87%, Ελλάκτωρ στο -2,84% και η Βιοχάλκο στο -2,58% και η ΔΕΗ στο -2,1%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά στις 267,01 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,27%, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να κλείνουν αμετάβλητες στα 0,4980 ευρώ και 1,02 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Εθνική έκλεισε στο +0,26% και η Eurobank στο -0,97%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η κατεύθυνση του τραπεζικού δείκτη ενδέχεται να επηρεάσει αναλόγως τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας δεν φάνηκε (εκ πρώτης όψεως) να ενθουσίασε τη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα την οικονομία θα φανεί τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας, με τι απώλειες για το 2020. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από το πώς, πόσο και με τι ταχύτητα θα διοχετεύσει ο τραπεζικός κλάδος την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου. Ετσι τίποτα δεν άλλαξε την επιφυλακτική τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ψευδο-αντιδράσεις χαμηλού κόστους και όγκου δεν πείθουν ακόμα ότι αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα. «Συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI», όπως τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή