Απώλειες 1,87% και εκτίναξη τζίρου λόγω MSCI

Απώλειες 1,87% και εκτίναξη τζίρου λόγω MSCI

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αναμενόμενα δύσκολο φινάλε έκρυβαν η εβδομάδα και ο μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της τελευταίας ημέρας της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, η οποία και άσκησε πιέσεις σε όλο το ταμπλό και ειδικά στις τράπεζες, εκτοξεύοντας –όπως συνήθως γίνεται– τον τζίρο. Μετά πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης «λύγισε» στις διαθέσεις των πωλητών, ωστόσο κράτησε τα επίπεδα των 650 μονάδων, έστω και αν ο τραπεζικός δείκτης υποχρεώθηκε σε πτώση άνω του 7% έπειτα από ένα ράλι της τάξης του 35%.

Η ατζέντα και της επόμενης εβδομάδας είναι γεμάτη από πλευράς προγραμματισμένων οικονομικών ανακοινώσεων, με τη Δευτέρα να ανακοινώνεται το ΑΕΠ α΄ τριμήνου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι τρεις εβδομάδες στις οποίες η οικονομία μπήκε σε περιορισμούς. Αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνουν η Τράπεζα Πειραιώς, η «Ελλάκτωρ», η ΔΕΗ και η Motor Oil, ενώ την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 652,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 390,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,41% στις 1.571,46 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,94% στις 865,53 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 7,94% στις 330,88 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,87% και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 2,94%. Την τελευταία εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 7,12% και ο τραπεζικός κατά 21,62%.

Η εβδομάδα που πέρασε φορτίστηκε θετικά από το οικονομικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο, αν και είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο διαμόρφωσης, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πλάνο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Τόσο η μορφή όσο και το μέγεθος της χρηματοδότησης ενδυνάμωσαν το θετικό κλίμα στις αγορές και έδωσαν λόγους για να επανεξεταστούν ακόμα και οι περιπτώσεις εταιρειών που είχαν ενσωματώσει ισχυρά σενάρια αμφιβολιών για την ύπαρξή τους. Ολα αυτά έδωσαν καύσιμα στο Χ.Α., το οποίο έφθασε γρήγορα από τις 600 στις 660 μονάδες. Ωστόσο η ταχύτητα της πτώσης μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό και έντονο συναίσθημα, ενώ η ανάκαμψη απαιτεί νέα και δράση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή