Σε υψηλά τριμήνου η αγορά, με άνοδο του Γ.Δ. κατά 1,92%

Σε υψηλά τριμήνου η αγορά, με άνοδο του Γ.Δ. κατά 1,92%

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρείται η θετική δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει χθες πάνω από τις 670 μονάδες με τη βοήθεια της ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία συνεχίζεται, της επιστροφής του ενδιαφέροντος στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε πολλούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και του θετικού κλίματος που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές. Η ελληνική αγορά κινείται πλέον σε υψηλά τριμήνου, έχοντας καλύψει σημαντικό έδαφος από τις ζημίες που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 38% από τα χαμηλά των 484 μονάδων που άγγιξε τον Μάρτιο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε τον Μάιο, έχει ανακάμψει κατά 28%. Παράλληλα, βελτίωση σημειώθηκε και χθες στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 1,47%, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,92% στις 670,97 μονάδες και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 82,18 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 622 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670 μονάδες. Ο καταλύτης αυτή την εβδομάδα, όπως επισημαίνει, είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ α΄ τριμήνου και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 2,35% στις 1.616,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,90% στις 341,57 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 3,53%, τη Eurobank να κλείνει 1,04% υψηλότερα, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 4,54% και την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 3,47%. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η ΓΕΚ Τέρνα στο +6,41%, η Βιοχάλκο στο +5,04%, η Titan στο +4,46%, ο ΟΠΑΠ στο +4,45% και η Lamda Development στο +4,43%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές ενδυναμώθηκε μετά και τις ανακοινώσεις του σχεδίου της Κομισιόν, σε συνέχεια και της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI της περασμένης Παρασκευής, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, υπεύθυνος επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Σημειώνει ότι οι τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές ευνοούνται ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των δανειοδοτήσεων στο επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κριτηρίων για τα κόκκινα δάνεια από τις εποπτικές αρχές, αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια (ΔΕΗ κ.ά.), καθώς τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό θα έχουν προτεραιότητα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, όπως προσθέτει, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση στο ελληνικό Χρηματιστήριο και με τη συντήρηση του θετικού μομέντουμ για τις ευρωπαϊκές αγορές το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη προς τις 700 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή