Πτώση 2,36% στο Χρηματιστήριο με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Πτώση 2,36% στο Χρηματιστήριο με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρές απώλειες, οι οποίες ενισχύθηκαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης και τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και σε πολλούς τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αν και η αγορά άνοιξε με θετικές διαθέσεις, ωστόσο δεν κατάφερε να τις διατηρήσει, με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία μετά και τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το βάθος της ύφεσης το τρέχον έτος, καθώς και τις αναφορές περί σχεδίου της ΕΚΤ για τη δημιουργία μιας bad bank στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικό, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις της Fed και στις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων.

Η τρέχουσα διόρθωση είναι αναμενόμενη σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά και τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος (και ιδίως στις τράπεζες), τη στιγμή που και το διεθνές σκηνικό παραμένει αβέβαιο στην τρέχουσα φάση της επανεκκίνησης των οικονομιών. Καταλυτικοί παράγοντες για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. μπορεί να αποτελέσουν οι εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, αλλά και η πορεία των τραπεζικών μετοχών οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει οδηγός της ανόδου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 2,36% στις 662,67 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,14 εκατ. ευρώ. Πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτης είναι οι 650 μονάδες, σύμφωνα με τη Merit Securities, και δεύτερο οι 645 μονάδες, ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,13% στις 1.606,28 μονάδες, ο δείκτης και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 3,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρή διόρθωση 5,04% στις 371,18 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -6,85%, την Eurobank στο -5%, την Alpha Bank στο -4,45% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,15%.

Ο τραπεζικός κλάδος διατηρεί χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στο 0,50, περίπου), παρά τις αποδόσεις ύψους 50% στον τραπεζικό δείκτη σε σχέση με την ιστορικά χαμηλή επίδοση που σημειώθηκε τον Μάιο πριν από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Παρά την ανοδική εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, δεν αποκλείεται η επαναφορά ενός σεναρίου όπου κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων θα ξαναδοκιμαστούν, έστω και αν οι περισσότεροι συνομολογούν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου ιστορικού χαμηλού έχει χαμηλή πιθανότητα να ξαναγίνει, στον βαθμό που οι κυβερνήσεις δεν εξετάζουν την εκ νέου υιοθέτηση ακραίων περιοριστικών μέτρων. Πάντως, η αβεβαιότητα και ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν, μην επιτρέποντας τη συντήρηση ιδιαίτερης αισιοδοξίας για το διατηρήσιμο των επιδόσεων των δεικτών, όπως τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή