Ξεκινάει το ενεργειακό έργο-σταθμός για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Ξεκινάει το ενεργειακό έργο-σταθμός για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το εμβληματικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο, και τις εταιρείες-αναδόχους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ολοκλήρωση του έργου, το 2023, θα βάλει οριστικά τέλος στο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και υποδομή για την ανάπτυξη 2,5 χιλιάδων μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα οφέλη επεκτείνονται και στους καταναλωτές όλης της χώρας, οι οποίοι πληρώνουν σήμερα μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς θα επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων, αφού οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ που λειτουργούν με ντίζελ θα αποσυρθούν και θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. 

Τις αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ανέδειξε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντάς το ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Ο υπουργός επισήμανε και την άμεση θετική επίδραση στον Δήμο Μαλεβιζίου από τα αντισταθμιστικά οφέλη του ΑΔΜΗΕ και του Πράσινου Ταμείου, προϋπολογισμού 9-9,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης τη συμβολή στην υλοποίηση του έργου και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στις δυνατότητες που ανοίγει το έργο για τη μετεξέλιξη της Κρήτης σε ενεργειακό κέντρο, καθώς οι δύο διασυνδέσεις, με την Πελοπόννησο και την Αττική, δημιουργούν χώρο για την εγκατάσταση επιπλέον ισχύος 2,5 χιλιάδων μεγαβάτ από ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών ΑΠΕ με προϋπόθεση εγκατάστασης καλωδίου μεταφοράς (Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τους αλλά και με τον ΑΔΜΗΕ για κοινή ή ξεχωριστή επένδυση διασύνδεσης.

Για δικαίωση του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του «Αριάδνης» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, καθώς, όπως τόνισε, «έπειτα από δύσκολες μάχες ξεκινάει η υλοποίησή του». Η έναρξη της διασύνδεσης «δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό επίτευγμα αλλά και ένα πολιτικό επίτευγμα», μνημονεύοντας και τις προσπάθειες του πρώην υπουργού Γ. Σταθάκη αλλά και του νυν Κωστή Χατζηδάκη για την υλοποίηση του έργου. «Αποτελεί το επιστέγασμα της πολιτικής σοβαρότητας μιας μεγάλης σειράς ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Δείχνει ότι μπορεί, επιτέλους, να σπάσει η κακή εθνική μας παράδοση που θέλει τα μεγάλα έργα να κολλάνε», τόνισε ο κ. Μανουσάκης και δεσμεύθηκε για την ηλέκτριση της διασύνδεσης στα μέσα στο 2023, καθώς και την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο τον Νοέμβριο του 2020.

Διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης εντός χρονοδιαγραμμάτων έδωσαν και οι επικεφαλής των κοινοπρακτικών σχημάτων που ανέλαβαν τις εργασίες της Κρήτης – Αττικής. Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες Nexans, Prysmian και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ, και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Siemens-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας τις προοπτικές για την ανάπτυξη του νησιού, αλλά και τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο. Χαιρετισμό –μέσω διαδικτυακής σύνδεσης– απηύθυναν και η κ. Beatrix Natter, διευθύνουσα σύμβουλος Siemens Gas and Power, ο κ. Hakan Osmen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Prysmian, και η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Nexans, Ragnhild Katteland.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή