Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης στο Χρηματιστήριο

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης στο Χρηματιστήριο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσγειώνοντας τον Γενικό Δείκτη στις 645 μονάδες με σωρευτικές απώλειες αυτήν την εβδομάδα της τάξης του 5,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος για δεύτερη ημέρα βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, κατέγραψε αθροιστικές απώλειες 10,98% (διήμερο). Οι προβλέψεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ταρακούνησαν τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία προέρχονται από ένα ράλι της τάξης του 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλά χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α., το οποίο προέρχεται επίσης από ένα ισχυρό ράλι έχοντας αγγίξει τις προηγούμενες ημέρες τα υψηλά τριμήνου, δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο, τη στιγμή που οι επενδυτές διεθνώς απομακρύνονται από το ρίσκο των μετοχών και στρέφονται στα ομόλογα. Στα θετικά νέα της ημέρας ήταν, συνεπώς, η συνέχιση του ράλι των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων (λήξης 2029) να υποχωρούν στο 1,3%, ενώ το νέο 10ετές που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας είδε την απόδοσή του να υποχωρεί στο 1,44% στη «σκιώδη αγορά» (shadow market) σε σχέση με το 1,568% που ήταν το επιτόκιο την ημέρα της έκδοσης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,68% στις 644,90 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 640,51 μονάδες (-3,34%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,04% στις 1.557,48 μονάδες, ενώ στο -1,36% και στις 865,70 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,26% στις 347,95 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -9,19%, την Eurobank στο -4,98%, την Alpha Bank στο -5,77% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -5,29%.

Πάντως, η JP Morgan διατηρεί τη θετική στάση της για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας σε έκθεσή της πως οι μετοχές τους έχουν ελκυστικό προφίλ ρίσκου-απόδοσης, και το μεγάλο discount που έχουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελεί ισχυρό καταλύτη για την πορεία τους στη συνέχεια. Οι προτιμώμενες μετοχές για την JP Morgan είναι οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,10 ευρώ, για την Eurobank το 0,70 ευρώ, για την Εθνική το 1,80 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2 ευρώ, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2020. Για τις πρώτες τρεις τηρεί στάση overweight ενώ για την Πειραιώς «ουδέτερη».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπως σχολιάζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», η τεχνική εικόνα της αγοράς που με οδηγό τις τράπεζες στόχευε στην άμεση υπέρβαση των 700 μονάδων δεν εκπληρώθηκε στην παρούσα φάση. Η επανάληψη της προσπάθειας θα απαιτήσει την επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και την εμφάνιση νέων θετικών καταλυτών, ενδεχόμενο μάλλον αισιόδοξο με τα υφιστάμενα δεδομένα χαμηλού βαθμού ορατότητας στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή