Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των Κουτσολιούτσων

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των Κουτσολιούτσων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κυρίως θέμα», την ικανοποίηση των πιστωτών της Folli Follie μέσω της συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου και την απονομή δικαιοσύνης, εισέρχεται σταδιακά η υπόθεση της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων του πολυεθνικού ομίλου καλλυντικών προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση, του Μαΐου 2018, του κερδοσκοπικού fund QCM.

Η «νίκη» που κατήγαγε η νέα διοίκηση της εταιρείας με τη δέσμευση της θαλαμηγού «Phalarope» με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, σε συνέχεια αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, σε συνδυασμό με τις κλητεύσεις, κατά τις τελευταίες ημέρες, μαρτύρων από την 35η ανακρίτρια Αθηνών, φανερώνει ότι ο κλοιός, έστω με αργό ρυθμό, στενεύει γύρω από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αφηγούνται όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, πριν από μερικές εβδομάδες και τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, η νέα διοίκηση της Folli Follie, συνοδεία των δικηγόρων της, εισήλθε στα κλειδωμένα προσωπικά γραφεία των Δημήτρη και Κατερίνας Κουτσολιούτσου στο κτίριο του Αγ. Στεφάνου, πραγματοποιώντας έλεγχο. Στο γραφείο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Folli Follie εντοπίστηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μεταξύ άλλων παραστατικά ναύλωσης της θαλαμηγού «Phalarope», που φέρεται να ανήκει σε εξωχώρια εταιρεία συμφερόντων του κ. Κουτσολιούτσου, με έδρα τη Μάλτα. Οταν ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Folli Follie ταξίδευε, χρησιμοποιούσε, όπως προβλέπει ο νόμος, ναυλοσύμφωνα τα οποία επέτρεψαν στους δικηγόρους να εντοπίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προχωρήσουν στη διαδικασία της κατάσχεσης. Για την Ιστορία, σημειώνεται ότι τα προσωπικά αντικείμενα της κ. Κ. Κουτσολιούτσου παραδόθηκαν, λίγο μετά τη λήξη της καραντίνας, στους δικηγόρους της από τους δικηγόρους της Folli Follie.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, το ζητούμενο είναι η κινητοποίηση της 35ης ανακρίτριας και της διορισθείσας, από τον περασμένο Φεβρουάριο, διοίκησης της εταιρείας να αποδώσει αποτελέσματα. Κι αυτό, δεδομένου ότι συνήθως από τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μέχρι την εκποίηση και διανομή χρημάτων στους πιστωτές υφίσταται συνήθως ένα μεγάλο χάσμα, όπως έχει φανεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον εντοπισμό και ση δέσμευση και άλλων περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με τη διοίκηση της Folli Follie να έχει καταθέσει αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δημήτρη, Αικατερίνης και Γιώργου Κουτσολιούτσου. Σε συνέχεια της νομικής αυτής ενέργειας, εκδόθηκε την 1η Ιουνίου προσωρινή διαταγή της προέδρου του Πρωτοδικείου Πειραιώς, διά της οποίας απαγορεύθηκε ο απόπλους της κατασχεθείσας θαλαμηγού. Βίλα στις Σπέτσες και ακίνητα στην Αστυπάλαια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προς κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα της συντηρητικής κατάσχεσης, η διοίκηση της Folli Follie έχει προχωρήσει, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα στο Χρηματιστήριο, σε σειρά ενεργειών με στόχο την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Αυτές περιλαμβάνουν την εκκαθάριση της FF Group Sourcing Limited, που αποτελεί τη μητρική εταιρεία του υποομίλου APAC, «τα οικονομικά στοιχεία του οποίου αποδείχθηκαν ψευδή και παραποιημένα κατόπιν της δημοσίευσης της από 23.9.2018 έκθεσης της Alvarez & Marsal».

Μετά την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων της FF Group Sourcing Limited, αλλά και βάσει μελέτης που εκπονήθηκε από τo γραφείο της Deloitte στο Χονγκ Κονγκ, η εν λόγω θυγατρική έχει αρνητική καθαρή θέση (-121,5 εκατ. δολ.), «χωρίς εύλογες πιθανότητες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της με φερέγγυο τρόπο», αναφέρει η Folli Follie. Απαντά, με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, σε όσα πρόσφατα είχε αναφέρει ο κ. Κουτσολιούτσος ότι δεν πρέπει να κλείσει ο ασιατικός βραχίονας της εταιρείας. Ωστόσο, η εταιρεία επεξεργάζεται την κατάσταση της αγοράς της Ασίας και «σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το χαρτοφυλάκιο των σημάτων της σε Ασία και Ειρηνικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή