Σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα η EBRD με κεφάλαια 200 εκατ.

Σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα η EBRD με κεφάλαια 200 εκατ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία στις 8 Ιουλίου θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τη δεύτερη επέκταση του ελληνικού πλαισίου επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα. Πρόκειται για κεφάλαια έως 200 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η EBRD σε ομόλογα που πρόκειται να εκδώσουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο να στηρίξει την επιστροφή στις αγορές των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να θωρακιστούν με νέα κεφάλαια στην εποχή μετά την πανδημική κρίση. Σύμφωνα με αναλυτές, η αναμενόμενη έγκριση της EBRD θα ευνοήσει τα σχέδια αριθμού εισηγμένων που προσανατολίζονται στην έκδοση ομολόγων, ενώ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο επιχειρείν. Το τραπεζικό ίδρυμα ξεκίνησε το πλαίσιο επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα το 2017, έχοντας επιτρέψει, σε συνδυασμό με μόχλευση, τη χρηματοδότηση ομολόγων 760 εκατ. ευρώ.

Ενα δεύτερο σχετικό πλαίσιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018, με αρχικό ύψος 185 εκατ. ευρώ, έχοντας κατορθώσει μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει συνολική ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, μέσω του εν λόγω εργαλείου η EBRD έχει τοποθετηθεί με κεφάλαια 18 εκατ. ευρώ στο ομολογιακό δάνειο –του περασμένου φθινοπώρου– ύψους 150 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», προκρίνοντας τις επενδύσεις του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είχε ακόμη συμμετάσχει με 22,5 εκατ. ευρώ στο ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Aegean την άνοιξη του 2019, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξή της στον ελληνικό τουρισμό αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη, λόγω του προγράμματος ανανέωσης του στόλου αεροσκαφών της Aegean.

«Στον απόηχο της κρίσης που προκλήθηκε από την COVID-19, η EBRD θα στηρίξει τις εταιρείες, ώστε να ανακτήσουν πρόσβαση στις δανειακές αγορές κεφαλαίου. Αυτό συνεπάγεται τη συμμετοχή σε επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων για τη δημιουργία κλίμακας και κρίσιμης μάζας, την καθιέρωση σημείων αναφοράς για τιμολόγηση, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, με τελικό σκοπό τη συμβολή στην ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των ελληνικών αγορών δανειακών κεφαλαίων», αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η δεύτερη παράταση του ελληνικού πλαισίου επενδύσεων εκτιμάται ότι θα στηρίξει τα σχέδια εισηγμένων ομίλων για έκδοση ομολόγων. Σε αυτούς ανήκουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης επταετούς ομολόγου αξίας έως 500 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Ιουλίου, αλλά και ο ΟΠΑΠ και η Lamda Development. Η τελευταία, κατά πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην έκδοση επταετούς διάρκειας ομολόγου της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό σχήμα της για την επένδυση στο Ελληνικό. Στην έκδοση των δικών τους εταιρικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν η ΔΕΗ και η ΤΙΤΑΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή