Στα… χνάρια της Folli Follie η MLS, λέει η Ενωση Επενδυτών

Στα… χνάρια της Folli Follie η MLS, λέει η Ενωση Επενδυτών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον Ιούλιο θα εκδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση χορήγησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει πέντε ομολογιούχοι της MLS, ζητώντας τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας πληροφορικής ύψους έως 350.000 ευρώ.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, παρέμβαση θα πραγματοποιήσει η Eνωση Ελλήνων Επενδυτών, η οποία, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η διοίκηση της MLS δεν επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας, καθώς αρνείται να παραδώσει το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, το οποίο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Ενόσω αναμένονται οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και της εταιρείας, η οποία ανέθεσε στην Deloitte το έργο ειδικού ελέγχου, στο πλαίσιο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων 2019 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τεσσάρων εβδομάδων, ξεδιπλώνεται σταδιακά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, σε αυτό το στάδιο, όσον αφορά τις δικαστικές ενέργειες ομολογιούχων. Προχθές, Πέμπτη, συζητήθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής με αίτημα τη μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της MLS, του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας Ιωάννη Καματάκη, της συζύγου του και αντιπροέδρου, του οικονομικού διευθυντή και ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης. Το δικαστήριο δεν χορήγησε την προσωρινή διαταγή με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται ο χαρακτήρας του επείγοντος, δεδομένου ότι οι ομολογιούχοι αξιώνουν το ποσό των 250.000 ευρώ από την MLS, μία εταιρεία που εμφάνισε κύκλο εργασιών 10 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ως εκ τούτου, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εκδίκαση –αναμένεται να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία– του αιτήματος για λήψη τακτικών ασφαλιστικών μέτρων, όπου παρέμβαση θα πραγματοποιήσει η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών. Ο πρόεδρος του φορέα και νομικός παραστάτης των ομολογιούχων Γιάννης Κυριακόπουλος αναφέρει στην «Κ» ότι συνολικά υπάρχουν 50 επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα της εταιρείας, των οποίων η αξία ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 1,5 εκατ. ευρώ. 

Η μέχρι στιγμής έρευνα στις δημοσιευμένες οικονομικές εκθέσεις της MLS έχει εντοπίσει, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν την υπόθεση, ένα εύρημα –από τα πολυάριθμα– που εγείρει ίσως ερωτήματα. Η MLS έχει καταβάλει το ποσό των 783.000 ευρώ στη συνδεδεμένη εταιρεία Laserlock, που ελέγχεται κατά 30% από τον κ. Καματάκη και απασχολεί μόλις έναν εργαζόμενο, για ανάπτυξη, για λογαριασμό της εισηγμένης, συστήματος προστασίας εφαρμογών στα προϊόντα της. Κεφάλαια δηλαδή παροχετεύονται από τη μητρική σε μία συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία.

Με τα δεδομένα αυτά, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών εντοπίζει, σε επιστολή της που έδωσε στη δημοσιότητα, ομοιότητες με αυτήν «του μεγαλύτερου σκανδάλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου των τελευταίων δεκαετιών», της Folli Follie (FF). «Tα επιχειρήματα των συνηγόρων της MLS ήταν ατυχώς πολύ κοντά με όσα ακούγαμε τον πρώτο καιρό και στην υπόθεση της FF. Οι ομολογιούχοι δεν έχουν χάσει κάτι, τα ομόλογα εξυπηρετούνται (ωστόσο η τρέχουσα αξία τους έχει μηδενιστεί και έχει σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά). Υπάρχει μια μικρή “διαφωνία” με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συνδεδεμένης επιχείρησης συμφερόντων των μεγαλομετόχων προς την οποία  διοχετεύονταν σημαντικά ποσά, ενώ έχει αρχίσει ντόμινο παραιτήσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή