Αρνητικό κλίμα, με ισχυρές πιέσεις στα blue chips και χαμηλό τζίρο

Αρνητικό κλίμα, με ισχυρές πιέσεις στα blue chips και χαμηλό τζίρο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δικό του δρόμο χάραξε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζοντας την ισχυρή πτώση, κόντρα στο κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, οι οποίες άλλαξαν πλεύση και κινήθηκαν με κέρδη μετά τα μέσα της συνεδρίασης, έπειτα από τα θετικά σήματα από τη Wall Street.

Αν και οι λόγοι που οδήγησαν στις πιέσεις των αγορών την Τετάρτη –η έξαρση δηλαδή των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η πιθανότητα να ενταθούν οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, αλλά και η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία– σε καμία περίπτωση δεν… εξαφανίστηκαν, ωστόσο το ράλι των τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ, μετά την περαιτέρω ευελιξία που παραχώρησαν οι εποπτικές αρχές σε σχέση με τις επενδύσεις και το επίπεδο των κεφαλαίων του κλάδου, στάθηκε αρκετό για να ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία σε αυτό το κατά τα άλλα ευμετάβλητο και εύθραυστο διεθνές σκηνικό.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., η καθίζηση των συναλλαγών, η οποία διαμηνύει μια αλλαγή της στάσης των επενδυτών προς την ελληνική αγορά, δεν βοηθάει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως όσο ο Γενικός Δείκτης απομακρύνεται από τον στόχο των 700 μονάδων, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 650,60 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,63 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,51% στις 1.569,23 μονάδες, ενώ στο -0,55% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 859,04 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, Aegean και ΟΤΕ ηγήθηκαν της πτώσης καταγράφοντας απώλειες 4,71% και 4,35% αντίστοιχα, ενώ απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Σαράντης και Coca-Cola. Μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,22%) και Ελλάκτωρ (+2,80%) διασώθηκαν ανοδικά.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,33% στις 377,70 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,70%, την Alpha Bank να κλείνει στο -2,69%, τη Eurobank στο -2,10% και την Εθνική Τράπεζα στο -1,96%.

Η οπισθοχώρηση του Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες έχει συνοδευθεί και με την υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ περίπου σε μέσο όρο, εν σχέσει με τα 70 εκατ. ευρώ ή και 100 εκατ. ευρώ που κινούνταν έως και πριν από μερικές ημέρες. Εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν σε κάποιον βαθμό αυτήν την εικόνα στο ότι τα χαρτοφυλάκια κάνουν «χώρο», εξασφαλίζοντας ρευστότητα ενόψει των επικειμένων εταιρικών εκδόσεων, ωστόσο ελλείψει τζίρου και ενός νέου καταλύτη, η αγορά είναι δύσκολο να βρει τα πατήματά της προς τις 680-700 μονάδες, οι οποίες και αποδείχθηκαν δύσκολες να κατακτηθούν.

Σύμφωνα με τη Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη ενδέχεται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες σε συνάρτηση πάντα και με την εικόνα των διεθνών μετοχικών δεικτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή