Ευκαιρία το χαμηλό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις

Ευκαιρία το χαμηλό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία η οποία χτύπησε τις διεθνείς αγορές στα τέλη Φεβρουαρίου «πάγωσε» τα σχέδια των ελληνικών εισηγμένων για εκδόσεις ομολόγων, καθώς προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στην αγορά εταιρικού χρέους, στέλνοντας τις τιμές των τίτλων πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις τους. Η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με δύο εκδόσεις εν μέσω αυτής της κρίσης, άρχισε ωστόσο να στρώνει το έδαφος και για τις κινήσεις των ελληνικών εισηγμένων, οι οποίες αρχίζουν και βγάζουν από το συρτάρι τα σχέδιά τους για έξοδο στις αγορές έτσι ώστε να αναχρηματοδοτήσουν λήξεις ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια, να ενισχύσουν την ρευστότητά τους καθώς και να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Το ράλι που έχουν σημειώσει τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν προσγειωθεί από το 4% τον Μάρτιο στο 1,25% σήμερα, και όχι πολύ μακριά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,92% που είχαν αγγίξει πριν από την έλευση του κορωνοϊού, σηματοδοτεί ένα χαμηλό κόστος δανεισμού και για τις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ετσι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν το υπόβαθρο να δανειστούν από τις αγορές θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια και άρα χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίων, γεγονός το οποίο θα επιδράσει θετικά και στην τελική τους κερδοφορία. Οι εισηγμένες που προγραμμάτιζαν την άνοιξη να βγουν στις αγορές ανοίγουν τον «χορό» των εκδόσεων χρέους, έτσι ώστε να επωφεληθούν από το συνεχιζόμενο «κυνήγι των ελληνικών αποδόσεων» από τους επενδυτές. Επιπλέον, έχουν και σύμμαχό τους το γεγονός ότι οι επενδυτές αυτή την περίοδο έχουν αρκετή ρευστότητα και άρα έχουν κάνει… χώρο για νέες τοποθετήσεις. Πρώτον, το μεγαλύτερο μέρος των μερισμάτων που διανέμουν οι εισηγμένες δίνεται στα τέλη του α΄ εξαμήνου του έτους, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προπληρωθεί ή ετοιμάζονται να προπληρωθούν ομόλογα (αποσύρονται πριν από τη λήξη τους), όπως αυτά των Sunlight, Μυτιληναίου και ΟΠΑΠ, επιστρέφοντας έτσι ρευστότητα στους ομολογιούχους και δίνοντας «καύσιμα» για μεταπήδηση σε νέες εκδόσεις.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Την αρχή κάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ξεκινάει τη δημόσια προσφορά για την έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου. Το εύρος της απόδοσης του τίτλου ορίστηκε στο 2,5% με 3%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το κουπόνι θα μπορούσε να κλείσει κοντά στο 2,7%, με την εισηγμένη να πετυχαίνει έτσι χαμηλότερο κόστος χρήματος σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, σε μια περίοδο που η κρίση λόγω πανδημίας συνεχίζει να ταρακουνάει τις αγορές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 7ετές ομόλογο που είχε εκδώσει το 2018 είχε απόδοση κατά την έκδοση 3,95%, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στο 103,5% της ονομαστικής αξίας με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,16%. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του ομίλου.

Lamda Development

Σειρά παίρνουν εντός του Ιουλίου οι Lamda Development και «Τιτάν». H Lamda Development προχωρεί στα σχέδια της τα οποία είχαν αναβληθεί λόγω lockdown, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο όριο τα 270 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εισηγμένη να είναι έτσι πλήρως θωρακισμένη κεφαλαιακά για την υλοποίηση της πρώτης φάσης της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η οποία προβλέπει δαπάνες 2 δισ. ευρώ για τα προσεχή πέντε χρόνια.

Εκτός από το ομόλογο, υπενθυμίζεται πως η Lamda έχει αντλήσει ακόμη 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019, ενώ έχει εξασφαλίσει 850 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού, με το ποσό να εκταμιεύεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του έργου. Επίσης, υπάρχει στόχος για έσοδα 400 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών στην πρώτη πενταετία του έργου.

«Τιτάν»

Ομολογιακή έκδοση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο όμιλος «Τιτάν». Τις τελικές αποφάσεις θα διαμορφώσουν οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, αλλά προσώρας το κλίμα δείχνει να είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για μια τέτοια κίνηση.

H «Τιτάν» δεν έχει ανάγκες χρηματοδότησης καθώς διαθέτει πιστωτικές γραμμές και εύρωστες ταμειακές ροές, αλλά μπορεί να αναχρηματοδοτήσει με ελκυστική τιμολόγηση το ομόλογό της των 300 εκατομμυρίων, που ωριμάζει το 2021. Υπενθυμίζεται πως το ομόλογο εκδόθηκε το 2016, με επιτόκιο 3,5%, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στο 101,35% της ονομαστικής τους αξίας και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 2,08%.

Ετσι και το ύψος της νέας έκδοσης αναμένεται να είναι της τάξης των 300 ή 250 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται πως την πρόθεσή της να εκδώσει νέο ομόλογο η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας, για την αντικατάσταση του παλαιότερου τίτλου, είχε ανακοινώσει σε επενδυτικό roadshow το φθινόπωρο του 2019, με τον αρχικό σχεδιασμό να ήταν η έκδοση  να γίνει εντός του α΄ τριμήνου του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή