Ανοδος 3,21% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις διεθνείς αγορές

Ανοδος 3,21% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις διεθνείς αγορές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία ξεπέρασαν το 3%, με τον Γενικό Δείκτη να καλύπτει το χαμένο έδαφος της τελευταίας εβδομάδας και να επιστρέφει πάνω από τις 660 μονάδες, με «οδηγό» τα blue chips, ύστερα από τη δυναμική επιστροφή των αγοραστών. Η σημαντική άνοδος που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε συνδυασμό με το άλμα που σημείωσαν οι δείκτες της Γουόλ Στριτ στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα οδηγώντας σε αύξηση των τοποθετήσεων των χαρτοφυλακίων.

Η αισιοδοξία γύρω από την πρόοδο με τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε συνδυασμό με τα θετικά νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδωσαν στις διεθνές αγορές τα απαραίτητα «καύσιμα» για να ξεφύγουν από την επιφυλακτικότητα που «ταλαιπωρούσε» τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες εδώ και μέρες λόγω και της αύξησης των νέων κρουσμάτων διεθνώς. Τεχνικά δεν έχουν αλλάξει πολλά για το Χ.Α., καθώς το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η συναλλακτική δραστηριότητα χαμηλή. Πάντως, το σίγουρο είναι πως η υψηλή μεταβλητότητα αποτελεί το κύριο συστατικό των αγορών πλέον και θα διατηρήσει τους επενδυτές νευρικούς κατά τη διάρκεια του συνήθως ήσυχου καλοκαιρινού διαστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο οι αγορές των ΗΠΑ θα είναι κλειστές λόγω αργίας και έτσι οι συναλλαγές αναμένονται περιορισμένες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,21% στις 662,00 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας (662,95 μονάδες, +3,36%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,58 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,47% στις 1.603,12 μονάδες, ενώ κατά +1,95% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 862,30 μονάδες. Η διαπραγμάτευση εντός της περιοχής των 625 με 670 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη ενδέχεται να είναι το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ».

Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα blue chips έκλεισαν με κέρδη, τα οποία στην πλειονότητα ήταν ισχυρά, με τη μεγαλύτερη άνοδο (εκτός τραπεζών) να σημειώνουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (+6,61%), ΔΕΗ (+6%), «Μυτιληναίος» (+4,67%), Jumbo (+4,33%), ΑΔΜΗΕ (+4,14%) και «Σαράντης» (+4,09%), ενώ κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Τιτάν και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε και αυτός άλμα της τάξεως του 3,13% στις 381,77 μονάδες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να εκτινάσσεται κατά 5,79%, της Πειραιώς να σημειώνει άνοδο κατά 3,38%, της Alpha Bank να κλείνει στο 2,64% και της Eurobank στο +1,70%.

Πέραν της χθεσινής «έκρηξης» των αγοραστών στο Χ.Α., οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως η διατήρηση της συναλλακτικής υποτονικότητας δυσχεραίνει την προσπάθεια αναρρίχησης προς τις 650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι νευρικές κινήσεις των διεθνών αγορών δεν βοηθούν λόγω και του συχνά ασύμμετρου συγχρονισμού του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Είναι επομένως πιθανό το σενάριο της οπισθοδρόμησης, αν δεν υπάρξουν θετικοί καταλύτες. Πάντως, θετικό σήμα για την αγορά αποτελούν οι επιτυχείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από τις εισηγμένες, καθώς και η σημαντική πτώση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών ομολόγων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή