Παρεμβάσεις για ενεργειακό κόστος και άρση στρεβλώσεων στο λιανεμπόριο

Παρεμβάσεις για ενεργειακό κόστος και άρση στρεβλώσεων στο λιανεμπόριο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της ακριβής ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του ελληνικού δευτερογενούς τομέα. «Με ανησυχεί το θέμα του ενεργειακού κόστους. Με ενδιαφέρει να είμαστε υπουργείο Βιομηχανίας με βιομηχανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

 
Τα όποια μέτρα, πάντως, ληφθούν θα αποφασισθούν στο πλαίσιο της ειδικής διυπουργικής επιτροπής που αποφασίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ας σημειωθεί ότι η επιτροπή αυτή ακόμη δεν έχει συσταθεί, αλλά υπάρχει έτοιμο το προσχέδιο της σχετικής πράξης υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Χατζηδάκης επιχείρησε, πάντως, να αποδώσει τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα διάφορα ανοιχτά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ, όπως για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).

 
Πολύ πιο άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Βάσει του προγραμματισμού για το 2014 τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιασθεί το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στη διάθεση σειράς προϊόντων. Ο κ. Χατζηδάκης περιορίστηκε στο να πει ότι θα υιοθετηθεί περίπου το 80% των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν κι εντός της κυβέρνησης, απάντησε: «Η κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι σαφής. Θα δούμε επιμέρους ζητήματα, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την κεντρική ιδέα που είναι η προστασία του ανυπεράσπιστου καταναλωτή».

 
Αμεσα, εξάλλου, αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον νέο ενιαίο φορέα εξωστρέφειας με την ονομασία «Enterpise Greece», που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με το Invest in Greece. Στο νομοσχέδιο απομένει να μπει η υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, καθυστέρηση την οποία ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε στα πολλά ταξίδια του πρώτου.

 
Εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται επίσης το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση της μεταποίησης, καθώς και για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) προκειμένου εντός του τρίτου τριμήνου να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο της περαιτέρω μείωσης της γραφειοκρατίας για την ίδρυση επιχειρήσεων το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα ενισχυθεί περαιτέρω έτσι ώστε να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η έκδοση αυτομάτως των πιστοποιητικών (μέσα από τη διαλειτουργικότητα των πληροφορικών συστημάτων), ενώ εντός του α΄ εξαμήνου του 2014 αναμένεται επιτέλους να λειτουργήσουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης (one stop shop), μεταρρύθμιση που είχε εξαγγελθεί από το 2010.

 
Το οξύ πρόβλημα της ρευστότητας θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί με τρεις τρόπους: νέος νόμος για το ΕΣΠΑ, συνέχιση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ενώ αναμένονται και νέες συνεργασίες του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Μέσα στο 2014 πάντως δεν αποκλείεται να προωθηθούν και αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα μετά το νέο τοπίο που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα και τη διαφαινόμενη στάση των τραπεζών να μην προχωρούν εύκολα σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
 
Αίσθηση –αν και διανύουμε χρονιά εκλογών– προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του κ. Κ. Χατζηδάκη στους δανειστές της χώρας, με τον υπουργό Ανάπτυξης να κάνει λόγο για «υπερβολές της τρόικας που δεν βοηθούν». Οταν μάλιστα κλήθηκε να εξηγήσει τι θεωρεί «υπερβολή», απάντησε: «Υπάρχει ένα νέφος αμφισβήτησης σε σχέση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Θα έπρεπε να υπάρχει μια σαφέστερη έκφραση της αναγνώρισης από την πλευρά ορισμένων παραγόντων για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Για παράδειγμα, στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει μια αμφισβήτηση, η οποία δεν είναι δικαιολογημένη. Δεν θέλουμε να είμαστε “yes men” της τρόικας, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε να είμαστε και οι ήρωες του ενός μηνός. Αυτοί δηλαδή που θα πουν κάτι φαινομενικά ευχάριστο και δημοφιλές, το οποίο όμως σε ένα μήνα ενδεχομένως θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος».
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή