Σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπουν επιχειρήσεις της Αυστραλίας

Σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπουν επιχειρήσεις της Αυστραλίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κλάδους των τουριστικών υπηρεσιών, των ορυκτών,των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αυστραλιανές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν, σε ό,τι αφορά ειδικά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, καθώς και το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, αλλά και η καθυστέρηση κρατούν ακόμη μακριά τις επενδύσεις από την Αυστραλία στην Ελλάδα. Τα παραπάνω επεσήμαναν χθες η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Τζένη Μπλούμφιλντ και ο κ. Μιχάλης Μποδούρογλου, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας και επικεφαλής της ναυτιλιακής Paragon Shipping.

«Εως τώρα το επίπεδο εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν ανταποκρίνεται στις προοπτικές που υπάρχουν», υποστήριξε η κ. Μπλούμφιλντ, ενώ αρκετά πιο δηκτικός ήταν ο κ. Μποδούρογλου: «Οι Αυστραλοί όταν ακούν Ελλάδα κάνουν αρνητικές σκέψεις. Από την άλλη, η Αυστραλία για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι άγνωστη».

Υπάρχουν ωστόσο γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία, όπως η Intralot, η Creta Farms, η ΦΙΞ, η ΕΨΑ, η Κρασιά Λυραράκης, καθώς και η κατασκευαστική CCC (παλαιστινιακών συμφερόντων αλλά με έδρα την Ελλάδα).

Τις επιχειρήσεις των δύο χωρών, έτσι ώστε ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην Αυστραλία, αυστραλιανές στην Ελλάδα, αλλά και να προχωρήσουν σε κοινοπραξίες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε τρίτες χώρες, προσπαθεί να φέρει κοντά το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Αυστραλίας, το οποίο ιδρύθηκε το 2012. Το Συμβούλιο, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα και την προεδρία του G20 που έχει η Αυστραλία το 2014 διοργανώνει την προσεχή Τρίτη 28 Ιανουαρίου δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Προς τα τέλη του 2014 προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστραλία διαμορφώθηκαν σε 120,75 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 0,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή