Ξεκινάει σήμερα ο διαγωνισμός για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς

Ξεκινάει σήμερα ο διαγωνισμός για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς

Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής για τη διεκδίκηση φάσματος 5G

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στο Μαρούσι θα κριθεί σήμερα η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της πέμπτης γενιάς Ιντερνετ (5G), καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα προχωρήσουν, από τις 10 έως τις 11 το πρωί, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις τέσσερις διαφορετικές συχνότητες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz. Η κατάθεση των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής αποτελεί το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Δεκεμβρίου, και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους 367 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός που θα οδηγήσει στην αύξηση του τιμήματος. Το «παρών» στη διαδικασία εκτιμάται ότι θα δώσουν η Cosmote, η Vodafone και η Wind, με τα σενάρια για τη διεκδίκηση φάσματος από τέταρτο παίκτη να έχουν στηριχθεί, ως επί το πλείστον, σε αίτημα για παράταση τριών εβδομάδων της υποβολής φακέλων, που κατέθεσε, πριν από μερικές ημέρες, εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία έχει παραταθεί κατά μία εβδομάδα.

«Η δημοπρασία αφορά τέσσερις ζώνες συχνοτήτων. Σε ένα, δηλαδή, βήμα χορηγείται το απαραίτητο φάσμα και με τον τρόπο αυτό οι πάροχοι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν, αποτελεσματικά, τον σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου 5G, καθώς θα έχουν από την αρχή το σύνολο των δεδομένων», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κώστας Μασσέλος. Οπως προσθέτει, η διαγωνιστική διαδικασία είναι ανοικτή, μπορούν να λάβουν μέρος όσα σχήματα πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του τιμήματος σε μεγάλο αριθμό δόσεων. «Το 5G δημιουργεί σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες για τομείς δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και βέβαια για την ελληνική οικονομία», σημειώνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζεται ότι η είσοδος δικτύων 5G στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της Υγείας, των μεταφορών και της ενέργειας θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων ύψους 114 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Κι αυτό, δεδομένου ότι το 5G παρέχει ταχύτητες έως 10 Gbps, έναντι 1 Gbps του 4G, δηλαδή είναι δέκα φορές μεγαλύτερες συγκριτικά με τα δίκτυα τέταρτης γενιάς. Ως εκ τούτου, η ταχύτερη απόκριση δικτύου, οι υψηλότερες μέγιστες ταχύτητες και η πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σύνδεσης (έως 1 εκατ. συνδέσεις ανά χιλιόμετρο) ανήκουν στα πλεονεκτήματα του 5G.

Η ΕΕΤΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση την ανάπτυξη δικτύου 5G σε όλη τη χώρα και σε ορίζοντα τριετίας, σε ποσοστό 60%, ενώ οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind) έχουν κάνει γνωστό ότι οι υπηρεσίες Ιντερνετ 5G θα είναι εμπορικά διαθέσιμες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ως προς το διαδικαστικό σκέλος του διαγωνισμού που θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» από σήμερα, η ΕΕΤΤ θα δημοσιεύσει μέσα στην ημέρα τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δύνανται να υποβάλουν ενστάσεις – γνωστοποιήσεις παραβάσεων του άρθρου 4.1 («Περιορισμοί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς) μέχρι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Στις 5 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστή η απόφαση της ΕΕΤΤ επί των ενδεχόμενων ενστάσεων αυτών, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει γνωστός ο προσωρινός κατάλογος προεπιλογής επί του οποίου είναι δυνατή η επανυποβολή αιτήσεων και ενστάσεων μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες μετά (11/11), η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει τον οριστικό κατάλογο προεπιλογής και στις 21 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι υπερθεματιστές, με τη δημοπρασία να ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και τρεις ημέρες. Οι υπερθεματιστές έχουν τη δυνατότητα είτε να καταβάλουν το 100% του τιμήματος είτε να πληρώσουν το 30% αυτού εντός 10 ημερών και το υπολειπόμενο 70% σε 9 ετήσιες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή