Στον τουρισμό χάθηκαν έσοδα 12,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Στον τουρισμό χάθηκαν έσοδα 12,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2020, την κατεξοχήν τουριστική περίοδο, ο τζίρος των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων και της εστίασης, καθώς ήταν μειωμένες οι αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και ο εσωτερικός τουρισμός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν πήγαν καθόλου διακοπές ή προτίμησαν να πάνε σε κάποιο χωριό, σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι, υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε μόλις 1,55 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 61,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν είχε ανέλθει σε 4,034 δισ. ευρώ. Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η μείωση του τζίρου το τρίτο τρίμηνο ήταν 75,7%, στη Σαντορίνη η μείωση ήταν 70,8%, σε όλους τους νομούς της Κρήτης πάνω από 60%, στην Πάρο 67%, στη Χαλκιδική 71%, στη Ρόδο 68,7%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα ήταν η μείωση του τζίρου και στα Επτάνησα. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 471,68 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 48,9% σε σύγκριση με τον περυσινό Σεπτέμβριο.

Συνολικά από τις αρχές του έτους έως και τον Σεπτέμβριο, ο κλάδος των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων –ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές κατοικίες– είχε τζίρο μόλις 1,89 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα ο τζίρος του κλάδου είχε διαμορφωθεί σε 6,15 δισ. ευρώ. Εχουν «χαθεί», δηλαδή, τουλάχιστον 4,26 δισ. ευρώ, και λέμε τουλάχιστον διότι πολύ πιθανόν, εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, η Ελλάδα να είχε πολύ περισσότερες αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι.

Τι έγινε φέτος ακριβώς σε αυτό το επίπεδο; Οπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 78,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 77,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 16,2%. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο σε μόλις 3,5 δισ. ευρώ έναντι 16,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Ειδικά τον Σεπτέμβριο του 2020, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 71,4%.

Η κατάρρευση του τουρισμού, η λειτουργία με περιορισμούς και ο φόβος του συγχρωτισμού με άλλα άτομα ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσουν και τον κλάδο της εστίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 διαμορφώθηκε σε 1,58 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 31,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συνολικά από τις αρχές του έτους έως και τον Σεπτέμβριο ο τζίρος του κλάδου είναι μικρότερος κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι ή κατά 35,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή