Ευέλικτα γραφεία, μια αγορά που ενισχύεται από την πανδημία

Ευέλικτα γραφεία, μια αγορά που ενισχύεται από την πανδημία

Παρέχουν δυνατότητα ενοικίασης χώρου για έναν ή εκατοντάδες εργαζομένους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασιασμό των κτιρίων γραφείων όπου θα φιλοξενούνται ευέλικτοι χώροι εργασίας αναμένεται στην αγορά ακινήτων τους προσεχείς μήνες, και ιδίως από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας προσφέρουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις –από πολυεθνικούς ομίλους μέχρι νεοφυείς εταιρείες, αλλά κι ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες– να μισθώσουν έναν πλήρως εξοπλισμένο εργασιακό χώρο, από μία ώρα μέχρι και ολόκληρο έτος. Παράλληλα, προσφέρουν τη δυνατότητα κάλυψης από μία έως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας, όλες εξοπλισμένες με όλο τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η ανάγκη των επιχειρήσεων για ευελιξία, κυρίως δηλαδή για τη συρρίκνωση ή τη μεγέθυνση των χώρων εργασίας ανάλογα με τις συνθήκες, οδηγεί τη ζήτηση στην ανερχόμενη αυτή αγορά. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Μισαηλίδης, ο οποίος έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο IWG για την αξιοποίηση των σημάτων Regus και Spaces στην ελληνική αγορά, «η πανδημία έχει εδραιώσει στη συνείδηση των επιχειρήσεων την ανάγκη για επέκταση της τηλεργασίας, είτε μόνιμα είτε εκ περιτροπής, τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, βλέπουμε, παρατηρώντας και τις διεθνείς τάσεις, ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος της ζήτησης για ευέλικτους χώρους εργασίας».

Σε πρόσφατη έρευνα της IWG, η οποία αποτελεί παγκόσμια ηγέτιδα στον κλάδο των ευέλικτων χώρων εργασίας, προέκυψε πως η επένδυση σε ευέλικτους χώρους εργασίας μειώνει τις δαπάνες στέγασης μιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, και οι μικρές επιχειρήσεις αναζητούν ευέλικτους χώρους εργασίας, καθώς προσφέρουν περισσότερες επιλογές ανάπτυξης ή συρρίκνωσης του επαγγελματικού χώρου, ανάλογα με τις ανάγκες, και ταυτόχρονα τα σχετικά συμβόλαια είναι πιο μικρής διάρκειας. Οπως αναφέρει ο κ. Μισαηλίδης, «οι μεγαλύτερες εταιρείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν ένα μέρος του προσωπικού τους σε εκ περιτροπής εργασία από το σπίτι (μειώνοντας έτσι τις γραφειακές τους ανάγκες), ενώ ένα ακόμη ποσοστό των εργαζομένων θα μετακινηθεί σε αποκεντρωμένα γραφεία που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει τη σημαντική ανάπτυξη του δικτύου των επιχειρηματικών της κέντρων. «Με βάση τις συμφωνίες που έχουμε ήδη υπογράψει, το πλάνο μας για την επόμενη τριετία προβλέπει τη λειτουργία 12 νέων κτιρίων φιλοξενίας ευέλικτων χώρων εργασίας στην Αττική κι επιπλέον δύο στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης. Σήμερα, στην Αττική, η IWG λειτουργεί οκτώ τέτοια ακίνητα. Παράλληλα, βεβαίως, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η επέκταση στην περιφέρεια, αξιοποιώντας τη μέθοδο του franchise. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέτει δίκτυο 60 επιχειρηματικών κέντρων πανελλαδικά. Η αρχή αναμένεται να γίνει από πόλεις όπως η Πάτρα, ο Βόλος και η Λάρισα. Ο κ. Μισαηλίδης επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη ζήτηση από μεγάλες εγχώριες και ξένες εταιρείες για τη μίσθωση τέτοιων χώρων σε πόλεις της περιφέρειας, όπου σήμερα διατηρούν μικρά γραφεία για 5-10 εργαζομένους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή