Κακοκαιρία Daniel: Aναστολή συμβάσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις

Κακοκαιρία Daniel: Aναστολή συμβάσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 534 ευρώ, ενώ παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οπως επισημαίνεται, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και δραστηριότητας, των οποίων οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Ειδικότερα, το μέτρο αφορά εργαζόμενους οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την εκδήλωση της πλημμύρας και η αναστολή των συμβάσεων ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες.

Στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ανά μήνα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Μετά την πρώτη δήλωση αναστολής της επιχείρησης – εργοδότη, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σημειώνεται πως από 12 έως και 30 Σεπτεμβρίου, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας για το μήνα Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή