Αμεση μεν, μειωμένη δε η αποζημίωση από «Ασπίς Πρόνοια» και Commercial Value

Αμεση μεν, μειωμένη δε η αποζημίωση από «Ασπίς Πρόνοια» και Commercial Value

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση, έστω και μερική, αποζημίωση της συντριπτικής πλειονότητας των πρώην ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από το σχέδιο για τη διαχείριση της περιουσίας των δύο εταιρειών, οι οποίες έκλεισαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια αφήνοντας πίσω τους απαιτήσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάρει σύντομα την τελική του μορφή ως νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει την άμεση αποζημίωση των ασφαλισμένων που έχουν χαμηλές απαιτήσεις και συγκεκριμένα της τάξης των 2.000 ευρώ για την «Ασπίς Πρόνοια» και των 10.000 – 15.000 ευρώ για την Commercial Value, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συναινέσει σε οριζόντια απομείωση της αξίας των απαιτήσεών τους κατά 50% περίπου. Η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει το 75% – 80% των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια» και το 95% των ασφαλισμένων της Commercial Value, καλύπτοντας, σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, την πλειονότητα των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς υποχρεώσεις των δύο εταιρειών αφορούν 205.000 συμβόλαια της «Ασπίς Πρόνοια» και 62.500 συμβόλαια της Commercial Value, τα οποία δεν κατανέμονται κατ’ ανάγκη σε ισάριθμους ασφαλισμένους, καθώς ορισμένοι έχουν στα χέρια τους πάνω από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Οι απαιτήσεις των υπολοίπων ασφαλισμένων θα καλυφθούν, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δύο εταιρειών, η οποία θα μεταφερθεί σε ένα ταμείο, με στόχο την καλύτερη διαχείρισή της. Οι ασφαλισμένοι τόσο της «Ασπίς Πρόνοια» όσο και της Commercial Value θα γίνουν ουσιαστικά μεριδιούχοι με δικαίωμα στην περιουσία των δύο εταιρειών, την αξιοποίηση της οποίας θα αναλάβει ο διαχειριστής του fund που θα δημιουργηθεί με στόχο τη ρευστοποίησή της υπό ευνοϊκούς όρους. Η λύση που προκρίνεται διαφέρει από αυτή της εκκαθάρισης, διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκεται η ταχεία ρευστοποίηση της περιουσίας, η οποία δεν λειτουργεί πάντα προς όφελος των ασφαλισμένων όταν οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι ευνοϊκές. Αντίθετα, μέσα από την αξιοποίησή της σε βάθος π.χ. πενταετίας, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η αξία της περιουσίας, μέσα από την εκμίσθωση, τη ρευστοποίησή της ή απλώς την εκμετάλλευσή της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να μεγιστοποιείται και η αξία του μεριδίου, το οποίο ο ασφαλισμένος – μεριδιούχος θα μπορεί να διακρατήσει ή να ρευστοποιήσει.

Η περιουσία της «Ασπίς Πρόνοια», που αποτελείται κυρίως από ακίνητα και μικρότερης αξίας μετοχές και ομόλογα, αποτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ, και της Commercial Value σε 110 εκατ. ευρώ. Από την καταγραφή των υποχρεώσεων που έχει προηγηθεί, έχει γίνει σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτήσεων των ασφαλισμένων στο σύνολό τους, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις παραδοχές αποτίμησης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μέσα από τη λύση της απομείωσης που προτείνεται, η αξία των περιουσιακών στοιχείων ελέγχεται για το κατά πόσο μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων, και για αυτό τον λόγο η λύση αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση με διαφορετικά σενάρια για το εύρος του «κουρέματος» ανά κατηγορία ασφαλισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή